GGD GHOR Nederland brengt Corana-info in vele talen bij elkaar

In achtergronden door Roemer van Oordt op 03-04-2020 | 16:36

GGD GHOR Nederland bracht gisteren een handzaam overzicht van bestaand voorlichtingsmateriaal over het Corona-virus bijeen, geschikt voor onder meer asielzoekers, statushouders, andere nieuwkomers, oudere Nederlanders met een migratie-achtergrond en laaggeletterden. Het gaat om duidelijke en laagdrempelige informatie in verschillende talen: Arabisch, Turks, Berbers, Farsi, Koerdisch/Kurmanji, Somalisch, Tigrinya, Moluks, Hindoestaans, Papiamentu, Armeens, Russisch, Chinees, Pools, Italiaans, Spaans, Frans, Engels en Nederlands.

Informatiekaart en poster
Pharos Pharos ontwikkelde in samenwerking met Thuisarts.nl  van NHG een informatiekaart over het nieuwe Coronavirus (covid-19). Deze kaart beantwoordt de meest basale en belangrijkste vragen over het Coronavirus op een zo begrijpelijk mogelijke manier, met beelden. De informatiekaart is beschikbaar in de volgende acht talen en heeft nu ook een voorleesfunctie: Arabisch, Chinees, Engels, Farsi, Pools, Nederlands, Somalisch, Tigrinya en Turks.  

Poster
Er is ook een poster. Op deze poster staat wat mensen zelf kunnen doen om te voorkomen dat zij het virus krijgen of verspreiden, zoals handen wassen. Deze poster is beschikbaar in het Arabisch, Chinees, Engels, Nederlands, Pools, Tigrinya en Turks. 

Informatie over zwangerschap en Corona
Pharos ontwikkelde een informatiekaart over zwanger zijn, bevallen en het Coronavirus, in het Nederlands en met voorleesfunctie.

COA en informatiekaart in meerdere talen
Op basis van de informatiekaart van Pharos heeft het COA deze in meerdere talen laten vertalen zoals bijvoorbeeld in het Armeens, Frans en Russisch, te downloaden via deze link. Als je rechtsboven de taal selecteert, ontvang je de informatie in de desbetreffende taal. In de Nederlandse versie is ook Spaans opgenomen.

Aanmelden voor updates informatiekaart en posters
Pharos Pharos actualiseert in samenwerking met Thuisarts.nl de informatie op deze kaart en poster regelmatig naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen en adviezen. Meld je aan voor de contactlijst  en je wordt op de hoogte gehouden over updates van de informatie.

Filmpjes over Corona in diverse talen
GGD Noord Oost Gelderland heeft korte filmpjes gemaakt over Corona. Een gezondheidsbevorderaar geeft, samen met een tolk/sleutelpersoon, in het kort informatie en adviezen, in de volgende talen: Arabisch, Engels, Farsi, Koerdisch/Kurmanji, Somalisch, Tigrinya en Turks.

Ook is er een poster met QR-codes, die de filmpjes openen op je telefoon. Die kan je vinden op pagina 4 van bijgaande folder (zie onder).

Facebook Syriërs Gezond en Eritreeërs Gezond
Op de facebookpagina’s Syriërs Gezond en Eritreeërs Gezond,  worden iedere dag posts geplaatst over het Coronavirus, in het Arabisch en Tigrinya.

Helpdesk Corona voor statushouders in Arabisch en Tigrynia
Door vrijwilligers met medische achtergrond (Corona Actiecomité Statushouders, CAS) is een telefonische helpdesk ingericht voor asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerden die Arabisch of Tigrinya spreken. Deze helpdesk is van maandag tot vrijdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur beschikbaar voor vragen over Corona, via telefoonnummer 085-5808800. GGD Gelderland Zuid stelt zich beschikbaar als achterwacht. Indien de medewerker niet direct antwoord kan geven, word je teruggebeld door het specialistenteam van CAS Help Desk. De telefonische helpdesk heeft ook een facebook pagina: CAS Help Desk. Mogelijk volgt uitbreiding naar andere talen, zoals Farsi. 

Filmpjes in Tigrinya over Corona
Op youtube is een filmpje beschikbaar, waarin een in de USA werkzame Eritrese arts uitleg geeft over Corona. Refugee Start Force maakte een filmpje  waarin Eritrese jongeren in Nederland elkaar een hart onder de riem steken in het Tigrinya: ‘hou je aan de regels en zorg goed voor jezelf en voor elkaar!’

WHO: Whatsapp chatbox in diverse talen en animatiefilm
De World Health Organisation (WHO) is gestart met een chatbox. In het Arabisch, Engels, Frans en Spaans kunnen via Whatsapp vragen gesteld en antwoorden verkregen worden over Corona. Gebruiksvriendelijk. 

Ook bracht de WHO een informatieve animatie uit over het Coronavirus. Deze is beschikbaar in het Engels, als ook een versie in het Engels met Arabische ondertiteling. 

Informatielijn Corona voor ouderen met migratieachtergrond
Ouderen met een migratie-achtergrond kunnen terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB. Oudere migranten worden – indien gewenst in de eigen taal – te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond heeft. 

De Infolijn is bereikbaar via 030-3 400 600 op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor informatie in verschillende talen: klik hier of download een taalversie hier. 

Filmpje Corona in het Berbers
Stichting Samra maakte een filmpje met informatie over het Corona-virus in het Berbers (Tamazight-Tarifit). 

Informatie over psychische gevolgen van isolatie en quarantaine 
Op de website van het Rode Kruis vind je voorlichtingsmaterialen Coronavirus met informatie in het Arabisch, Engels, Portugees, Turks en Nederlands over algemene voorzorgsmaatregelen, omgaan met stress en zorg voor kwetsbare personen.   

Arq/Centrum ‘45
Arq/Centrum ’45 ontwikkelde verschillende folders, gericht op psychosociale aspecten van de gevolgen van Corona. Te vinden op deze pagina. Hier vind je de volgende folders:

• Folder in het Nederlands: De coronacrisis doorkomen wanneer je PTSS hebt
• Folder in het Nederlands: Mogelijke psychosociale reacties bij sociale onthouding 
• Folder in het Nederlands: Mogelijke psychosociale reacties bij isolatie door besmetting met coronavirus

Opvoeden: Triple P en Corona
Triple P ontwikkelt opvoedinformatie in verschillende talen voor ouders . Zo zijn er nu folders ‘Positief opvoeden in onzekere tijden: 10 opvoedtips voor ouders’, in het Arabisch, Engels, Nederlands, Spaans en Turks.  

Toegankelijke informatie laaggeletterden en mensen met verstandelijke beperking
Op de pagina ‘Begrijpelijke en toegankelijke informatie Coronacrisis’ wordt informatie verzameld gericht op doelgroepen voor wie de reguliere publiekscommunicatie moeilijk te volgen en te duiden is: laaggeletterden, mensen met een verstandelijke beperking of met een psychische aandoening, dementerenden en jongeren met een achterstand. 

Op de website corona.Steffie.nl is een filmpje met begrijpelijke en toegankelijke informatie beschikbaar over Corona, voor mensen met een verstandelijke beperking. Met een lees en voorleesfunctie.  

De hele folder in pdf vind u hier


Lees ook: Moskeeën bieden 'Corona Care'

En van Martijn de Koning:
Islamitisch Nederland in coronatijd 2 – Solidariteit, sociale verantwoordelijkheid en het goede doen
Wat leert het antiradicaliseringsbeleid ons over veiligheid ten tijde van de #coronacrisis?


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over corona, zorg.

Delen:

Reacties


Pauline Tichelman - 09/04/2020 09:58

Beste Redactie,

Leuk dat jullie aandacht besteden aan het overzicht voorlichtingsmaterialen. Inmiddels is er een nieuw actueler overzicht. Misschien een idee om de link op te nemen en niet het pdf? Dan heb je iedere keer de meest actuele versie als je de link aanklikt.

Hartelijke groet, Pauline Tichelman, GGD GHOR Nederland