Kiezer denkt positiever over multiculturele samenleving

In achtergronden door Ewoud Butter op 13-11-2017 | 08:35

"Kiezers zijn niet negatiever geworden over immigratie. In de afgelopen 15 jaar zijn ze juist steeds positiever gaan denken over de multiculturele samenleving. En dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor vrijwel alle West-Europese landen."

Die conclusie trekt politiek socioloog Matthijs Rooduijn op het blog Stukroodvlees op basis van gegevens die afkomstig zijn van de European Social Survey (ESS).

Hij laat hierbij deze grafiek zien:

Hoe kunnen dan de successen van radicaal-rechtse partijen in Europa dan verklaard worden?

Rooduijn hierover:

De figuren hierboven laten zien dat hoewel mensen gemiddeld positiever zijn geworden, er ook behoorlijk wat mensen zijn die in meer of mindere mate vinden dat immigranten hun land een minder goede plek maken om in te leven. Steeds meer mensen uit deze groep zijn gaan stemmen op radicaal-rechtse partijen, en dat heeft voor een belangrijk deel te maken met veranderingen bij die partijen zelf.

Het betekent dus niet dat de gemiddelde publieke opinie ook naar rechts is geschoven. Je zou je daarom kunnen afvragen of de ruk naar rechts die veel politieke partijen wel degelijk hebben gemaakt op lange termijn verstandig zal blijken te zijn.

Lees het gehele artikel op Stukroodvlees.

 

 

 


Meer over bevolkingsonderzoek, kiezers, matthijs rooduijn, multiculturele samenleving, stukroodvlees.

Delen: