Moskee in zicht

In achtergronden door Ewoud Butter op 28-05-2019 | 08:21

Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is de moskee onderdeel geworden van het Nederlandse landschap. Naar schatting zijn er tussen de 450 en 500 moskeeën in Nederland. Op de website van de gemeente Amsterdam wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van moskeeën in Amsterdam. In het Parool aandacht voor de tentoonstelling Dutch Views waarvoor fotograaf Marwan Bassiouni ruim 70 moskeeën bezocht.

De geschiedenis van moskeeen in Amsterdam 

Op een website van de gemeente Amsterdam die is gewijd aan monumenten en archeologie staat een interessant artikel over de geschiedenis van moskeeën in Amsterdam en hun architectuur.

Rond 1610 was er in Amsterdam mogelijk een eerst (huis)moskee, die gebruikt werd door uit Spanje gevluchte Morisco’s. Ruim 360 jaar later volgde moskee Al Kabir, opgericht in 1972, en vanaf 1982 gevestigd in een voormalige garage aan de Weesperzijde.

Ook is er in het artikel aandacht voor Zaaier, de voormalige rooms-katholieke Sint-Ignatiuskerk, waar nu de Fatih Moskee is gehuisvest en voor de Westermoskee (foto), die in april 2016 in gebruik werd genomen. Meer hier.

New Dutch Views

In het Parool een artikel van Edo Dijksterhuis over de fotoserie New Dutch Views van Marwan Bassiouni (1985). In een jaar tijd bezocht hij ruim zeventig van de 450-500 moskeeën die ons land telt. Daar maakte hij vooral foto's van ramen. Dijksterhuis schrijft:

Nergens zijn mensen te zien, maar de omwonenden en hun levens zijn voelbaar aanwezig.De foto’s zijn haarscherp en groot, wat het kijken tot een bijna fysieke ervaring maakt. Je staat zelf in die moskee en blikt naar buiten. De esthetiek zorgt echter voor afstand. De manier waarop een treurwilg gevangen is in een boograam, een rood fietspad als een streep eronder, is bijna te mooi om waar te zijn. Door het contrast met de gebedsruimte lijkt het uitzicht wel een poster. Andersom kun je de muren van het interieur ervaren als een omlijsting van het landschap. Maar wel eentje die wringt, als vergulde barokke krullen om een abstract geometrisch schilderij.

Tussen de foto’s hangen teksten. Hierin vertelt Bassiouni vertelt onder andere over zijn werk voor een ngo, herinneringen aan 9/11, stukgelopen liefdesrelaties.

Met New Dutch Views heeft Bassiouni al drie prijzen gewonnen en dat is volgens Dijksterhuis zeer terecht.

Bassiouni’s serie staat in het verlengde van Hans Aarsmans befaamde Hollandsche Taferelen (1989) en Dutchscapes (2009) van Jan Koster, ook duidingen van een land aan de hand van landschap. New Dutch Views is een volgende stap in die traditie van geabstraheerde zelfbespiegeling. Het moet raar lopen wil dit project over tien, vijftien jaar niet gerekend worden tot de vaderlandse fotografiecanon.

Marwan Bassiouni, New Dutch Views, Fotomuseum Den Haag, t/m 1 september. Meer informatie  hier

Zuilen in de polder

Meer weten over moskeeën in Nederland (o.a hoeveelheid, achtergrond, bouw, rol en functie, financiering en architectuur) en - in meer brede zin - de institutionalisering van de islam in Nederland? Lees Zuilen in de Polder van Ewoud Butter en Roemer van Oordt 

 

Foto: Westermoskee, Amsterdam (foto Ewoud Butter)

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over amsterdam, architectuur, geschiedenis, moskee.

Delen: