Meisjesbesnijdenis. Enkele feiten.

In feiten door Ewoud Butter op 31-10-2016 | 19:53

De afgelopen weken wordt, onder andere naar aanleiding van een opnieuw opgelaaid debat over feminisme, geregeld gesproken over meisjesbesnijdenis, ook wel vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking genoemd.

We krijgen naar aanleiding van deze discussie diverse vragen en opmerkingen via mail en social media. We verwijzen dan meestal naar de website van Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, dat veel expertise over dit onderwerp heeft. Ook is er veel informatie te vinden bij de World Health Organization (WHO). Hieronder een antwoord op enkele vragen.

Over de terminologie

Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (vgv) is een ingreep aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische noodzaak. Vrouwelijk genitale verminking is de officiele, door de overheid gehanteerde term, door hulpverleners wordt vaker de term meisjes- of vrouwenbesnijdenis gebruikt. 

Varianten

Afhankelijk van lokale gebruiken, zijn er vier varianten:

  1. Type 1: gedeeltelijke of totale verwijdering van de clitoris en/of de voorhuid.
  2. Type 2: gedeeltelijk of totale verwijdering van de clitoris en de kleine schaamlippen, met of zonder verwijdering van de grote schaamlippen.
  3. Type 3: vernauwen van de vaginale opening door wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine schaamlippen en/of de grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris.
  4. Type 4: alle andere schadelijke handelingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen, zoals prikken, piercing, kerven, schrapen en wegbranden.

Meer over de vormen van genitale verminking hier bij Pharos. 

Gevolgen

De procedure heeft geen enkel gezondheidsvoordeel voor meisjes en vrouwen en wordt als een schending van de mensenrechten van vrouwen beschouwd. 

Vrouwelijke genitale verminking kan ernstige lichamelijke, psychische en seksuele problemen veroorzaken op de korte en de lange termijn. Kijk voor een lange opsomming van de klachten hier

Waar en hoeveel?

De WHO schat dat meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden zijn. Vgv komt voor in 30 landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Meer dan 44 miljoen van deze vrouwen zijn besneden voordat ze 15 zijn geworden. In sommige landen. zoals Jemen, vindt besnijdenis vlak na de geboorte plaats. 

Bron: Unicef

Redenen

De volgende redenen voor vgv worden vaak genoemd:

  • het vergroot de huwelijkskansen
  • het beschermt de maagdelijkheid van het meisje
  • het geeft status in de gemeenschap
  • een besneden vrouw is mooi
  • het is een teken van een goede opvoeding
  • het is een culturele traditie
  • het is een religieus voorschrift

(bron: Pharos)

Herkomst en religie

Volgens Pharos is de exacte herkomst van vgv niet duidelijk. Er zijn Egyptische mummies van 2000 jaar voor Christus gevonden van besneden vrouwen. Dit pre-christelijke en pre-islamitische gebruik is in sommige gebieden later verweven geraakt met het geloof.

De traditie wordt vaak in verband gebracht met de islam, maar volgens Pharos wordt vgv in de Koran en in hadiths  niet vermeld als een religieus voorschrift. Er zijn  diverse islamitische landen waar vgv niet voorkomt en vgv komt ook voor onder (koptische) christenen en in animistische gemeenschappen. 

Toch beroepen sommige moslims zich op een hadith om vgv te verantwoorden. Pharos verwijst naar diverse fatwa’s tegen vgv van belangrijke islamitische leiders. Ook vertoont Pharos onderstaand interview met professor Hidir van de Islamitische Universiteit Rotterdam die ingaat op deze hadith.

 


Nederlandse aanpak

De Nederlandse ketenaanpak, ook wel de Dutch Chain Approach, is in veel landen bekend. Er zijn weinig andere landen in Europa waar de keten van preventie, zorg, wetshandhaving en voorlichting - vooral door de inzet van onmisbare sleutelpersonen - zo goed is neergezet.

Veel meer hierover, links naar protocollen en materialen en nog veel meer informatie vindt u op de website van Pharos

Meer artikelen over vrouwenemancipatie hier.

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 


Meer over besnijdenis, emancipatie, ewoud butter, factcheck, factsheet, meisjesbesnijdenis, pharos, vgv, vrouwelijke genitale verminking, vrouwenbesnijdenis, vrouwenemancipatie.

Delen: