50 jaar Marokkaanse migratie, een gedeelde geschiedenis

In nieuws door redactie op 13-05-2019 | 08:42

Morgen, op 14 mei 2019 is het een halve eeuw geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. In het licht van deze gebeurtenis vinden dit jaar op tal van plaatsen activiteiten plaats. Zo het organiseert het Landelijk Platform “Halve Eeuw Marokkaanse Migratie, een Gedeelde Geschiedenis” tentoonstellingen in het hele land en is er ook een boekje verschenen dat via een link onderaan dit bericht nu online te lezen is. In Leiden worden dinsdag lezingen georganiseerd.

Landelijk Platform ‘Halve Eeuw Marokkaanse Migratie, een Gedeelde Geschiedenis’

Op deze Facebookpagina van het Landelijk Platform ‘Halve Eeuw Marokkaanse Migratie, een Gedeelde Geschiedenis’vindt u informatie over de achtergrond en de activiteiten van de viering.

Op de website https://50jaarmigratie.nl vindt u wanneer de tentoonstelling nog te zien is in onder andere Amsterdam, Den Haag, Veenendaal, Utrecht, Gouda, Utrecht, Zaltbommel, Schiedam, Maastricht, Roermond, Venlo, Weert en Venray.

Boekje

Ter gelegenheid van de viering is ook een boekje geschreven over 50 jaar Marokkaanse migratie. Hierin wordt niet alleen aandacht besteed aan de geschiedenis van 50 jaar migratie van Marokkaanse Nederlanders, maar ook aan het Nederlandse minderhedenbeleid en later het integratiebeleid in die 50 jaar. Dit boekje, geschreven door Ewoud Butter, Habib el Kadourri en Mick Evers en vorm gegeven door Hamid Oujaha is hier te lezen. 

Lezingen in Leiden

De Sahara Sociëteit Nederland, de Universitaire Bibliotheken Leiden, LUCIS en het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) organiseren op 14 mei lezingen die resoneren in Nederland en Marokko. De lezingen worden omlijst door een unieke pop-up tentoonstelling van Berberse manuscripten uit de wereldberoemde collectie van de UB Leiden. Sprekers zijn onder andere: Nadia Bouras, Jan Hoogland, Mohamed Saadouni en Harry Stroomer. Meer informatie hier.

Radio

Het radio-programma OVT besteedde gisteren aandacht aan 50 jaar Marokkaanse migratie. In dat kader werden Nadia Bouras en Abdou Menebhi geinterviewd. Het interview is hier terug te luisteren. 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over marokkaanse migratie, marokko.

Delen: