Ruim 60 organisaties ondersteunen oproep antiracismedemonstratie op 23 maart

In nieuws door redactie op 28-01-2019 | 08:41

"Meer dan zestig antiracisme-organisaties, vluchtelingengroepen, linkse partijen en de vakbond steunen de oproep voor de landelijke antiracismedemonstratie twee dagen na de Internationale Dag tegen Racisme. In de week voorafgaand aan de demonstratie staat er een antiracismeweek op het programma met bijeenkomsten in het Pakhuis de Zwijger en in de OBA. De activiteiten worden georganiseerd door het Comité 21 Maart dat vernoemd is naar de door de VN uitgeroepen internationale dag."

Dat laat het Comité 21 maart weten in een persbericht. De oproep is ondertekend door BIJ1, lokale afdelingen van de SP en GroenLinks. De PvdA en de Partij voor de Dieren hebben, net als vorig jaar, de oproep niet ondertekend. De Amsterdamse PvdA laat weten wel mee te lopen.

Woordvoerder van het Comité, Abdou Menehbi, laat in het persbericht weten:

Door heel de wereld zien we hoe autoritaire leiders worden gekozen en extreem-rechts aan een opmars bezig is. Zij gebruiken verkiezingen zoals die voor het Europees Parlement om hun macht te vergroten. Ook in Nederland wordt racisme steeds verder genormaliseerd. Dit is waarom we op straat een alternatief voor deze haat zichtbaar willen maken. (..) Extreem-rechtse en rechts-populistische partijen hebben een klimaat geschapen waarin de veiligheid van bevolkingsgroepen in het geding is. Moskeeën worden besmeurd, anti-zwarte piet activisten aangevallen en antisemitische complottheorieën zijn terug in het publieke debat. Wij willen solidariteit weer een van onze kernwaarden maken.

Manifest, oproep tot demonstreren

In het manifest roepen de ondertekenaars op om op 21 maart samen zichtbaar op straat te zijn. "Een luide minderheid heeft het debat gekaapt, maar wij zijn met meer!" schrijven de organisaties. Ze roepen op te demonstreren:

● Tegen elke vorm van discriminatie en racisme, vóór diversiteit en solidariteit!
● Tegen wapenhandel, oorlogspolitiek en klimaatverandering, vóór een menselijk asielbeleid !
● Tegen de opmars van rechts-populisme en extreem-rechts, vóór een sociaal en rechtvaardig Nederland !

Stelling tegen rechts populisme en extreemrechts

In het manifest wordt gewaarschuwd voor de wereldwijde opkomst van rechts-populistische en extreemrechtse partijen en autoritaire leiders.

Door in de aanloop naar de Europese verkiezingen hun campagnes op elkaar af te stemmen, proberen zij hun macht in de instituties verder te versterken. Deze partijen proberen de woede over onzeker werk, lastenverzwaringen en de afbraak van voorzieningen af te buigen door de schuld bij migranten, mensen van kleur en politiek links neer te leggen. (..) Ook in Nederland is er sprake van een radicalisering van rechts. Met de PVV en FvD zijn er inmiddels twee partijen op de uiterst rechtse flank die steeds radicaler worden in hun retoriek en steeds verder gaan in hun omarming van extreem-rechtse denkbeelden. Haatzaaiende publicaties en sociale media stoken het vuurtje op. Fascistische groepen schrikken er niet voor terug om geweld te gebruiken. Een gevaarlijk voorbeeld hiervan zagen wij met de intimidatie van antiracisme-activisten die protesteerden tegen Zwarte Piet.

Moslimhaat en antisemitisme

Ook waarschuwt het manifest voor de normalisering van moslimhaat en de opkomst van antisemitische samenzweringstheorieen. 

Na jaren van normalisering van moslimhaat in het publieke debat – en talloze geweldsincidenten tegen moskeeën – horen wij populistisch-rechts en extreem-rechts opnieuw antisemitische samenzweringstheorieën uitspreken. Op deze manier wordt er een klimaat geschapen waarin de veiligheid van onderdrukte groepen en migranten in het geding dreigt te raken.In plaats van dat (centrum-) rechtse partijen zich hiertegen uitspreken, gaan zij er steeds verder in mee.

Mensenrechten en democratische vrijheden in de knel

Mensenrechten en democratische vrijheden komen volgens het manifest onder druk te staan.

Dit meebewegen met rechts-populisme en extreem-rechts – soms ook door delen van links – zien wij bijvoorbeeld als het gaat om de positie van vluchtelingen. Vluchtelingen worden gebruikt als zondebok voor een gebrek aan banen en betaalbare woningen dat vooral het gevolg is van jarenlange bezuinigingen. De Nederlandse regering zet kinderen uit die hier al jaren wonen en soms zelfs zijn geboren. Tegelijkertijd heeft een steeds beperkender immigratiebeleid van Europese regeringen de Middellandse Zee in een massagraf voor migranten veranderd.

In het manifest wordt opgeroepen verbinding te zoeken en de diversiteit te vieren. "Tegenover de (online) haat en fysieke intimidatie plaatsen wij solidariteit. Een aanval op één, is een aanval op allen. Samen staan we sterk."

Ook wordt in het manifest gepleit voor rechtvaardige maatregelen om een vernietigende klimaatchaos te voorkomen en tegen de afbraak van de verzorgingsstaat.

BIJ1, en afdelingen van SP en GroenLinks ondertekenen oproep, PvdA en PvdD niet

Net als voorgaande jaren is het manifest ondertekend door tal van antiracisme organisaties, organisaties van Nederlanders met een migratieachtergrond, de vakbond (FNV), en linkse groepen en partijen. Vorig jaar was er, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, enige ophef nadat de Amsterdamse SP, de Partij voor de Dieren en de PvdA hadden besloten niet deel te nemen aan de demonstratie. De SP omdat ze het niet eens waren met de tekst en de Partij van de Dieren Amsterdam vindt demonstreren tegen een andere politieke partij ondemocratisch en een 'ondermijning van ons stelsel'. De PvdA verklaarde destijds: 

De demonstratie van het 21 maart Comité richt zich dit jaar op de gemeenteraadsverkiezingen en krijgt in onze ogen te veel de sfeer van een actie specifiek gericht tegen politieke partijen als Forum voor Democratie.

De Amsterdamse SP heeft dit jaar het manifest wel ondertekend, net als drie andere afdelingen (Eindhoven, Apeldoorn, Zaanstreek) en de SP jongeren. Ook BIJ1 en twee GroenLinks afdelingen (Amsterdam en Utrecht) hebben de verklaring ondertekend.

De PvdA Amsterdam laat bij monde van voorzitter Bas Torenvliet weten dit jaar wel mee te lopen: 

De ophef die vorig jaar is ontstaan over het manifest, deed afbreuk aan de gezamenlijke boodschap die we hadden, namelijk de boodschap tegen racisme en discriminatie. In die boodschap vinden we elkaar dit jaar nog steeds en zullen we elkaar in de toekomst blijven vinden. 

Omdat het manifest van dit jaar nog steeds woorden bevat die wij niet zouden kiezen, hebben we als PvdA Amsterdam besloten om het manifest niet te ondertekenen, maar wel mee te lopen met de demonstratie. We zijn als PvdA Amsterdam heel blij met de slogan van dit jaar: Samen tegen racisme. Dat is de verbindende boodschap die we met elkaar willen en zullen uitdragen op 23 maart. 

De Partij voor de Dieren lijkt opnieuw niet mee te doen. Hier de voorlopige lijst

Update

28 januari, 14.45 uur. Bericht gewijzigd: de PvdA heeft naar aanleiding van dit bericht laten weten wel mee te lopen met de demonstratie.

Zie ook:

Eerdere artikelen over 21 maart


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)



Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over 21 maart.

Delen: