Allochtonen hebben het moeilijk in christelijk Ede

In opinie op 27-09-2011 | 08:27

Twee berichten de afgelopen dagen uit Ede: openbare basisschool De Zuiderpoort in Ede-Zuid wil het aantal allochtonen beperken en allochtone leerlingen komen in het plaatsje in Gelderland moeilijk aan een stageplaats.

Er wonen relatief weinig allochtonen in Ede. Van de 108.000 inwoners in Ede zijn er 7800 van niet-westers allochtone afkomst. Turken (2000) en Marokkanen (2300) vormen de grootste groepen. In de gemeenteraad van Ede is het CDA (7 zetels) de grootste partij, gevolgd door SGP, ChristenUnie en VVD (allen 6 zetels).

Scholen in de gemeente Ede proberen niet langer allochtone jongeren een stage aan te bieden bij diverse midden- en kleinbedrijven omdat ze weten dat deze bedrijven een voorkeur hebben voor studenten met een christelijke levensovertuiging. Dat staat in het Advies Stageplaatsen Allochtone Jongeren dat de Edese Adviesraad Participatie en Integratie gister heeft gepubliceerd.

Voorzitter Elakil Benmessaoud van de adviesraad laat tegenover De Gelderlander weten dat er geen enkel bedrijf is dat openlijk zegt: 'ik wil geen allochtonen'. "Maar als je als bedrijf consequent allochtone stagiairs afwijst, komt er een moment dat je als school niet meer probeert daar een allochtone leerling onder te brengen." Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen bedrijven soms dwarsliggen maar dat ook een slechte motivatie en verkeerde verwachtingspatronen bij de allochtone stagiairs zelf soms voor problemen zorgen.

School

Ouders en docenten van openbare basisschool De Zuiderpoort in Ede zijn het niet eens met een sterke inkrimping van het aandeel allochtone leerlingen. Het bestuur van de (volgens de Volkskrant vandaag) geheel zwarte school heeft besloten na de verbouwing van het schoolgebouw in 2013 verder te willen gaan met hooguit 20 procent allochtone leerlingen.

'We zijn fel gekant tegen mono-etnische scholen', vertelt algemeen directeur Henk Bijl van de overkoepelende stichting Proominent in de Volkskrant. 'In samenspraak met de gemeente voeren we daarom een actief spreidingsbeleid; soms vergt dat harde maatregelen. Zes jaar geleden hebben we veel succes geboekt met een vergelijkbare aanpak, ook toen bij een te kleine, dus kwetsbare school. Dat is nu een bloeiende Montessorischool. We streven naar maximaal 20 procent allochtonen; een aandeel dat overeenkomt met de bevolkingssamenstelling in Ede. Kom je boven de 25 procent, zo leert de ervaring, dan begint de witte vlucht.'

Ilknur Alev, ouder en lid van de medezeggenschapsraad van De Zuiderpoort, laat in de Volkskrant weten de de keus van Proominent voor gemengde scholen, maar niet de wijze waarop het bestuur dit wil verwezenlijken. 'Onze kinderen worden verplaatst naar noodgebouwen. Is de school weer klaar, met alle nieuwe onderwijsvoorzieningen, dan mogen daar vooral witte kinderen in. Dat voelt als een vernedering.' Het waarnemend schoolhoofd Joke Hooyer vraagt zich af hoe het bestuur leerlingen wil selecteren. ' Veel zogeheten allochtone kinderen zijn in Nederland geboren. Wordt er naar hun paspoort gekeken, of naar huidskleur?'

Politiek

GroenLinks in de gemeenteraad van Ede wil dat de wethouder het schoolbestuur erop aanspreekt, de PvdA-fractie laat in een open brief aan Proominent weten het nieuws 'met grote verbazing en ergenis' gehoord te hebben en dat de fractie in de raadsvergadering donderdag zal vragen welke maatregelen mogelijk zijn.
 "Ik zou niet weten hoe ik dit iets anders dan discriminatie kan noemen", zegt fractievoorzitter Jos van Heuveln van de ChristenUnie in de Gelderlander.

Hetzelfde vindt Jaap Boot (CDA). Daan van Doorne (VVD) vindt het "principieel onjuist" en volgens SGP'er Arnold Versteeg zijn de plannen in strijd  met de wet. Alleen Peter de Pater (Gemeentebelangen) is in principe voor spreiding. "Het doel heiligt de middelen. Je hebt alleen even een vervelende overgangssituatie als de leerlingen niet terugmogen naar hun school" verklaart hij tegenover De Gelderlander.
 


Meer over discriminatie, ede, segregatie, stage, zwarte school witte school.

Delen:

Reacties


Gerard Matthijssen - 21/08/2017 21:24

Hieronder een gedicht van Jules Deelder over de stad Ede, uit 1987, het Janmaat tijdperk. Wilders had toen nog niet van zich laten spreken.
Christelijke werkgevers, die alleen studenten "met een christelijke overtuiging" als stagiaire willen. Ongelooflijk! Die jongelui willen een vak leren. Help ze daarmee. 'Andersdenkende' jongeren worden tijdens hun studie gedwarsboomd om hun eerste ervaring op te doen. Pure discriminatie. Deze "christelijke" werkgevers zouden recht moeten doen aan de 'vreemdeling': Leviticus 19:34

Hieronder het gedicht van Jules Deelder

Groeten uit Ede

In belommerde dreven
tussen met klimop
overwoekerde gevels
leunt oorlogsverleden
zwaar op het heden

Geur van oud-NSB'ers
die stil zijn gaan leven
komt mij van ver reeds
tegemoet gedreven en
ik weet: Dit is Ede!

Paradijs op de Veluwe!
In éen dezer tuinen
rust Mussert's gebeente
en komt soms z'n geest
uit de grond gerezen

Houzee kameraden!
Verbleekt en verbeten
In zwart uniform en
met éen hand geheven
in eeuwige groet aan

òns zware geweten —
Een dolende ziel tussen
zwáar foute heesters
in de ietwat ver-
wilderde Hof van Ede

J.A. Deelder

Jan - 09/07/2017 06:43

Gebrek aan nuance zorgt ervoor dat religie word gekoppeld aan afkomst. Ook in Turkije is deze onbesproken strijd gaande!

Onze regerende geschiedkundige, sociologen VVD/PVV zijn volstrekt incapabel in deze.

Iedere partij met principes christelijk of niet krijgen de Jodenster conform hun verloren strijd ten tijde van huidige gewenste onderwerping conform 2e wereldoorlog versus lobbycratie anno 2017.

Pieter Helenius - 28/09/2011 12:21

Jeetje 20% maar liefst. Ik zou mijn kinderen al van school halen als er meer dan 5% kinderen van islamitische of afrikaanse kom af zijn. Andere allochtonen groepen zijn natuurlijk geen probleem. Het gaat erom dat mijn kinderen niet de dupe zijn om op te moeten groeien tussen de lamlendige afrikaanse cultuur of het dehumaniserende islamisme.

dekapitein - 28/09/2011 00:47

De mensen die hier verstand van hebben -leraren die op een zwarte/gemengde school les hebben gegeven- zullen beamen dat dit de enige oplossing is. Kinderen op zwarte scholen presteren minder, dat is een feit. Iedereen die roept dat dit discriminatie is kan de boom in, ik gun zowel de witte als de zwarte kinderen goed onderwijs en een goede toekomst. Dat gaat niet lukken op een school met een diep zwart kleurtje. Het doel heiligt de middelen is in deze zaak een verstandige uitspraak. Mensen die dit tegenwerken hebben geen flauw idee hoe het in de werkelijkheid staat met dat onderwijs. Ze graven het spreekwoordelijke onderwijsgraf voor die kinderen. Daar is niemand bij gebaad.

Antoine Berben - 27/09/2011 13:47

Uw artikel zou veel duidelijk worden indien u in de beschrijving van de situatie in Ede ook zou vermelden dat met name in een bepaalde wijk een grote en vergaande overlast vanuit de jonge Marokkaanse gemeenschap wordt ervaren inclusief extra inzet van de politie. Daarnaast zou u ook nog mogen vermelden dat de behandeling van een bouwplan voor een moskee daar maar liefst 17 jaar heeft geduurd! Dit zijn wel belangrijke punten omtrent Ede.

Ben Rubingh - 27/09/2011 13:28

Ben benieuwd hoeveel allochtonen er in de gemeenteraad van Ede zitten.