Gemeente Amsterdam steunt Stoutfonds

In opinie op 15-02-2012 | 07:59

De gemeente Amsterdam steunt het Stoutfonds, een initiatief van Start Foundation en het VARA-programma ‘De Ombudsman’ om boetes te betalen voor werkgevers die een stageplek bieden aan jongeren zonder verblijfsvergunning. Jongeren die geen verblijfsvergunning hebben moeten toch stage kunnen lopen. Anders is de kans groot dat zij zonder diploma de school verlaten. Dat schrijft Lodewijk Asscher (onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) liet in oktober ook namens zijn collega van Onderwijs weten dat een stage voor illegale jongeren in strijd is met het regeerakkoord. De Kamer had via een motie van CDA'er Eddy van Hijum gevraagd om dat wel mogelijk te maken.

Asscher vraagt Kamerleden in een brief om de kwestie opnieuw onder de aandacht van de regering te brengen. Hij maakt zich zorgen over een groep jongeren in Amsterdam ‘die door een discrepantie tussen wetgeving en praktijk’ niet de kans krijgen om hun opleiding af te maken. Hij doelt daarmee op leerlingen die (nog) geen verblijfsvergunning hebben.

Het Stoutfonds betaalt boetes voor werkgevers en scholen die jongeren zonder papierenstage laten lopen. De Start Foundation lanceerde het fonds afgelopen najaar in het VARA-programma De Ombudsman. Er zit nu 150.000 euro in kas. Boestes kunnen oplopen tot 8000 euro per school en stagebedrijf.

Volgens het kabinet is voor een stage een werkvergunning nodig en die worden afgegeven aan jongeren zonder verblijfsvergunning. Om leerlingen tegemoet te komen, zouden scholen volgens het kabinet een verklaring moeten afgeven dat ze in ieder geval het theoretische deel van de opleiding hebben afgerond. Maar volgens Asscher doet dit afbreuk aan de ‘kern van het beroepsonderwijs’. Hij wijst bovendien op een ander negatief neveneffect van de kabinetsopstelling: omdat deze jongeren geen diploma krijgen, zorgen ze voor een stijging van het aantal voortijdige schoolverlaters.

Volgens Asscher is het maar de vraag of voor een stage een werkvergunning nodig is. Hij verwijst naar een recent kort geding. De Arnhemse kantonrechter deed daar de uitspraak, dat wanneer werkzaamheden zijn gericht op het uitbreiden van kennis en ervaring met het oog op het voltooien van een opleiding, er sprake is van een leerovereenkomst en niet van een arbeidsovereenkomst.

Bronnen: Parool en ombudsman


Meer over amsterdam, illegalen, stoutfonds, verblijfsvergunning, werkverguniing.

Delen: