Onderzoekster: 'Haagse politie discrimineert niet structureel'

In opinie op 05-06-2014 | 14:46

Hoewel bewoners in de Haagse Schilderswijk het gevoel hebben dat ze door de Haagse politie gediscrimineerd worden, controleren agenten mensen niet structureel op basis van hun buitenlandse uiterlijk. Dat concludeert de Universiteit Leiden in een onderzoek naar ‘etnisch profileren’, dat gisterochtend werd gepresenteerd in de Haagse gemeenteraad.

‘Er zijn klachten over de politie, maar mensen kunnen die vaak niet hard maken. Uit ons onderzoek blijkt niet dat Haagse agenten structureel discrimineren’, zegt hoogleraar criminologie Joanne van der Leun, die het onderzoek leidde, tegen Omroep West. Deze conclusie is volgens Omroep West niet verrassend: Van der Leun zei afgelopen december al in de gemeenteraad dat ze vond dat de politie mensen niet structureel op huidskleur beoordeelde.

De criminoloog stelt wel dat de politie beter moet uitleggen waarom mensen om hun identiteitsbewijs worden gevraagd. Ook moet volgens haar de klachtenprocedure bij de politie verbeterd worden. ‘Ik wil de politie wakker schudden, klachten moeten serieus worden genomen.’ 

Omroep West zond eind maart een documentaire uit over de verhoudingen tussen bewoners en politie in de Schilderswijk. Hieruit bleek onder meer dat jongeren zich opgejaagd voelen door de politie. Afgelopen oktober meldde Omroep West al dat agenten van politiebureau De Heemstraat in de Schilderswijk buitensporig veel geweld gebruiken tegen allochtone bewoners. De politie en de Haagse burgemeester Van Aartsen weerspraken de aantijgingen.

Amnesty International en de nationale ombudsman stelden vorig jaar dat etnische minderheden in Nederland door de politie vaker worden gecontroleerd dan autochtone Nederlanders. Dit is volgens Amnesty discriminerend en zelfs in strijd met de mensenrechten. 

Eerder was door onderzoek van Sinan Cankaya etnisch profileren door de Amsterdamse politie onder de aandacht gebracht.

Van der Leun noemde volgens Omroep West profileren op basis van uiterlijk in december ‘normaal en goed’. ‘De politie is vleugellam als je dit soort afwegingen niet zou mogen maken. Dan zou ook betekenen dat de politie 50 procent van de vrouwen op straat moeten aanspreken en dat gebeurt nu ook niet.’ De politie kan uiterlijkheden in een situatie laten meetellen ‘als daar redenen voor zijn’, zegt de criminoloog in een toelichting. ‘Maar dat is geen vrijbrief om dat gewoon maar te doen.’

Van onderzoekster Joanne ven der Leun verscheen op dit blog eerder: Maak van 'Marokkanenprobleem' geen zelfversterkende spiraal

Meer over etnisch profileren op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


Meer over den haag, discriminatie, etnisch profileren, politie.

Delen: