Onze Nederlandse Marokkanen horen thuis

In opinie door Ahmed Marcouch op 14-04-2020 | 22:23

Onze Nederlanders uit Marokko horen thuis, in Nederland. Maar sinds Marokko de grenzen sloot, zitten honderden - misschien wel over de duizend - bezoekers aan Marokko vast in de Marokkaanse lockdown en hebben slechts moeizaam contact met Den Haag en Rabat. Dat gaat zo niet, burgers mogen nooit het slachtoffer worden van een diplomatieke strijd tussen twee landen en zeker niet in crisistijd. Juist nu moeten mensenrechten en humaniteit onze leidraad zijn. Dat schrijft Ahmed Marcouch.

Corona maakt dus dat Nederland en Marokko over hun conflicten heen moeten stappen. Voor sommige Nederlanders is de lock down in Marokko ronduit gevaarlijk, ze zijn chronisch ziek, door hun medicijnvoorraad heen of hoogzwanger. De tijd dringt.

Juist nu horen Nederlanders, waaronder ook veel Marokkaanse Nederlanders, thuis bij hun gezin, familie en geliefden. Iemand als Anouk, voor vier dagen naar Marokko gekomen om nieuwe liedjes te schrijven, mist al een paar weken haar zes kinderen. Een ook de Marokkaanse Nederlanders missen hun kinderen en hun ouders. Zij weten nu niet waar zij aan toe zijn, ze zijn bank, onzeker en soms zelfs wanhopig.

Vaak hebben zij  coronaslachtoffers in hun families, willen hun ouders beschermen en hun doden begraven. Zij willen meehelpen in de verpleeghuizen en de ziekenhuizen als arts, verpleger of schoonmaker. En ook wij als samenleving hebben wij de Nederlanders nodig die vastzitten in Marokko; ze werken in de wetenschap en in de advocatuur, als voedselverkoper en buschauffeur, als docent en postbezorger.

Ik vertrouw erop dat Den Haag en Rabat snel bij zinnen komen, zodat wij als Nederland onze burgers kunnen repatriëren, zoals ook de Engelsen, Fransen en Canadezen dat konden.

Ahmed Marcouch


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over Ahmed Marcouch, corona, Marokko.

Delen:

Reacties


F. Z. Douhou - 15/04/2020 22:26

Ik zit ook vast in Marokko. In een huis van een neef helemaal alleen ben chronisch ziek. Wil naar mijn kinderen. Maar kom niet ver niemand die antwoord heeft op niks. Vreselijk

van kaas - 14/04/2020 23:06

Overigens heeft Marokko ook nog niets gedaan voor de honderdduizenden die het heeft verjaagd uit West-Sahara en die al sinds 1975 in vluchtelingenkampen wonen in de Algerijnse woestijn.