Surinaams-Nederlandse politici in manifest: behoud banden met Suriname

In opinie door Simion Blom op 22-08-2010 | 15:42

Het aantreden van Desi Bouterse als president van Suriname mag geen reden zijn voor Amsterdam om de hulp aan het land stop te zetten. In een manifest roepen vier raadsleden van Surinaamse afkomst het stadsbestuur op de samenwerking met Suriname voort te zetten.

Burgemeester en wethouders nemen dinsdag een besluit over de toekomst van het uitgebreide programma dat Amsterdam in Suriname heeft lopen. ''Afbreken zou funest zijn voor de Surinaamse gemeenschap,'' zegt initiatiefnemer Iwan Leeuwin, fractievoorzitter van GroenLinks in Zuidoost in het Parool. ''De sfeer is nu zeer gespannen tussen beide regeringen. Daar mag de bevolking niet de dupe van worden.'' Het manifest is mede ondertekend door Simion Blom (GroenLinks), Andro Bottse (VVD) en Peggy Burke (PvdA).

Lees hieronder de tekst van het manifest.

Manifest van het Collectief Nederlandse Politici van Surinaamse afkomst

Bestemd voor de nationale Nederlandse overheid en lokale overheid bestuurders.
Nederlandse politici van Surinaamse afkomst verenigd in een Collectief roepen op tot wijsheid bij de bezinning, heroriëntatie en besluitvorming over de continuering dan wel vernieuwing gericht op ( lopende ) samenwerkingsprojecten tussen de Nederlandse ( nationale en lokale ) en Surinaamse overheden. Dit geldt ook voor de besluitvorming ten aanzien van projecten van NGO’s in Nederland en in Suriname die door de Nederlandse overheden worden ondersteund.
Sinds de verkiezing en installatie van de nieuwe president van de Republiek Suriname worden er allerlei berichten gelanceerd die variëren van stopzetting, bevriezing van projecten tot aan verbreking van de vriendschappelijke banden met de Republiek Suriname. Wij vinden de standpunten prematuur. Wij zijn content met de lijn van residerend ambassadeur van Nederland in de Republiek Suriname ten aanzien van de uitspraak betreffende voortzetting van de zakelijke en vriendschappelijke relatie met de republiek Suriname, vooralsnog.
Suriname en Nederland hebben een historische band waar je niet doorheen kunt. Vooral op lokaal niveau zijn vele goede projecten in samenspraak met de Surinaamse autoriteiten geïmplementeerd.
De ontwikkelingsgelden zijn praktisch afgebouwd en er is een nieuwe vorm van samenwerking ontstaan tussen beide ( nationaal en lokale ) overheden. Ook binnen het bedrijfsleven zijn er samenwerkingsrelaties ontstaan al dan niet mede gestimuleerd door een aantal lokale overheden in Nederland. Ook de Surinaamse diaspora in Nederland is betrokken. Het gaat hierbij niet alleen om middelen in natura, de expertise verlening in het kader van het capaciteit vraagstuk in Suriname mag niet uit het oog worden verloren. Laten we wel wezen, een groot deel van de Surinaamse bevolking woonachtig in Nederland, de diaspora, beschikt over voldoende kennis, capaciteiten en kwaliteiten om naar behoefte ingezet te worden om duurzame ontwikkeling te helpen realiseren in de republiek Suriname.
Wij vragen bij heroriëntatie en ( politieke ) besluitvorming bezinning te betrachten ten aanzien van voortzetting dan wel vernieuwing van deze samenwerkingsprojecten en deze afzonderlijk op hun merites te beoordelen waarbij het Suriname perspectief niet uit het oog mag worden verloren.
Met dit manifest wil het Collectief alle lokale overheden in Nederland die samenwerkingsprojecten realiseren in de Republiek Suriname oproepen om de samenwerking niet eenzijdig te verbreken dan wel de ( goedlopende ) projecten stop te zetten.

Het collectief zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen.
Namen van het Collectief: Iwan Leeuwin, Simion Blom, Peggy Burke en Adro Bottse.

Link: Suriname niet droppen (Parool)


Meer over Adro Bottse, collectief, Desi Bouterse, Iwan Leeuwin, manifest, Peggy Burke, Simion Blom, Suriname.

Delen:

Reacties


Ben Van Herwijnen - 23/08/2010 09:40

De Republikeinse Moderne Partij steunt dit helemaal. Zelf ben ik voor het behoud van een goede band met Suriname en ik heb Bouterse natuurlijk gefeliciteerd met zijn verkiezing.
De Republiek in de naam van deze site is koren op onze molen. Wilt u verder gaan dan ludiek bezig zijn, wordt lid van de Republikeinse Moderne Partij of doneer de RMP en we leven zeer spoedig in de Republiek Nederland.
Vr. gr.,
http://www.republikeinen.org