Van Boerkini tot Bangalijst

In opinie door Sandra Doevendans op 01-10-2016 | 08:53

Tekst: Sandra Doevendans

Het hele land stond op z’n kop. In Frankrijk ging het boerkini verbod in en bijna heel Nederland had er een mening over. Een verbod ging te ver, maar het dragen van een boerkini is vrouwonterend en vrouwonvriendelijk. Daarna kwam Minister Schippers met haar statement dat ‘de Nederlandse cultuur’ beter is dan alle andere culturen.

Als er in Nederland gesproken wordt over vrouwenonderdrukking en vrouwonvriendelijk gedrag wordt dat meestal in één adem gebruikt met, ja mensen daar komt ie… de islam.

En dan hebben we nu ophef over de bangalijst van het Groningse studentencorps Vindicat. Het korte termijn geheugen van ons Nederlanders is zo slecht, dat ik na het uitkomen van de bangalijst en de verbazing daarover even wil teruggrijpen naar de positie van de Nederlandse vrouw.

In 2014 is er een grootschalig onderzoek uitgekomen naar geweld tegen vrouwen in Nederland en in vergelijking met andere Europese landen. Het onderzoek wees uit dat 45 procent van de Nederlandse vrouwen sinds haar vijftiende eenmalig of meerdere malen slachtoffer is geweest van fysiek of seksueel geweld. Het Europees gemiddelde ligt op 33 procent. 

Laten we dit getal even tot ons doordringen: 45%, dat is bijna de helft van alle vrouwen. Zelf ben ik 32 en heb er ook ervaring mee. Geweld (fysiek of seksueel) is verschrikkelijk, ook omdat je vaak het gevoel hebt dat je in het nauw zit en de schaamte om het te bespreken heerst ook nog steeds.

Meer dan 2.4 miljoen Nederlandse vrouwen zijn weleens geslagen, gewurgd of geschopt of erger. Dat zijn er 2.4 miljoen te veel! Van deze vrouwen zijn de daders in een kwart van de zaken een partner of ex-partner.

Een op de vijf (20%) Nederlandse vrouwen is als kind (<15 jaar) slachtoffer geweest van seksueel geweld en18% van de Nederlandse vrouwen, ouder dan 15 jaar, is eens of meermalen slachtoffer van seksueel geweld ( Europees gemiddelde ligt op 11%).

Eén op de 10 vrouwen is weleens verkracht. Kun je nagaan wat dat betekent? Hoeveel vrouwen die de huishoudbeurs bezoeken zijn dat dan wel niet? De nieuwe media zorgen ook voor het opkomen van cybergeweld. Denk bijvoorbeeld aan apps om iemand te volgen of het rondsturen van seksueel getinte foto’s. Dit gebeurt vaak bij jongeren en kan de ergste gevolgen met zich meebrengen.

Wie zijn die daders dan? Het zijn in bijna 91% van de gevallen mannen. We doen duidelijk iets niet goed bij het opvoeden van onze zonen. Voordat ik iedereen weer hoor schreeuwen 'islam'...... als je naar de cijfers kijkt zie je dat dat gewoonweg niet waar is.

Afgelopen week is er een bangalijst uitgelekt, waarin namen en rugnummers staan van meiden 'die te doen zijn'. Dit is gemaakt door jongens die uiteindelijk de hoge posities in onze samenleving in gaan nemen. Dit verklaart wellicht de cijfers van het onderzoek met betrekking tot seksuele intimidaties, vooral onder hoogopgeleiden op de werkvloer.

Er wordt vaak scheef gekeken als iemand emancipatie op de tafel gooit. We zijn toch als Nederlandse vrouw allang geëmancipeerd? Nou, dat vraag ik mij af.

We verdienen nog steeds minder. Daarnaast zijn er nog steeds te weinig vrouwen in de politiek of op hoge posities. Dan heb ik het nog niet eens over de diversiteit aan vrouwen in hoge posities. Het is helaas nog steeds zo dat vrouwen zich vaak afvragen of ze iets wel kunnen. Hoe gaan we dit aanpakken?

Ik denk dat hiervoor onder andere meer aandacht in het onderwijs moet komen. Voer gesprekken over seksualiteit, over seksuele voorkeuren of over 'mannelijk' en 'vrouwelijk' gedrag. Met jongens en meisjes. Leer kinderen dat de porno die ze surfend over het net kunnen tegenkomen, lang niet altijd een 'normale' uiting van liefde is. Praat over rolpatronen. Als jongen hoef je echt niet alleen met auto’s en treinen te spelen als je kind bent en als meisje niet altijd met poppen. Laten we een vak opzetten waarin we spreken over medemenselijkheid. Hier kunnen we meteen nog andere zaken van de inclusieve samenleving bespreken, maar in ieder geval rollen en verwachtingen van ons ieder in deze samenleving. En dan vooral het hokjes-denken doorbreken.

 

Sandra Doevendans is Statenlid in Noord Holland namens de PvdA die zich inzet voor een inclusieve samenleving. Daarnaast is ze onder andere trainer, coach, alleenstaande moeder, moslimfeministe, gamefanaat, voetbalfan en star wars freak. Meer van Sandra op Republiek Allochtonië hier.

Meer over vrouwenemancipatie op Republiek Allochtonië hier

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 

<


Meer over huiselijk geweld, sandra doevendans, seksueel geweld, vrouwen, vrouwenemancipatie, vrouwenrechten.

Delen: