Vervoersbedrijf Connexxion vervoert en verklikt illegalen

In opinie op 19-12-2011 | 19:43

Een modern bedrijf als Connexxion doet meer dan passagiers vervoeren. De chauffeurs van het vervoersbedrijf hebben het afgelopen jaar de politie ook geholpen om een dertigtal illegale werksters op te pakken. Het viel de chauffeurs op dat er wat veel Afrikaanse vrouwen in Amsterdam de bus pakten en uitstapten in Bloemendaal en Heemstede. Dat vond het bedrijf vreemd en dus werd de politie getipt. Dat schrijft de website Ovpro.nl

De politie ging de buslijnen daarop in de gaten houden, in samenwerking met controleurs van de busmaatschappij. Vrouwen die geen geldig kaartje hadden, werden aangehouden. En wanneer ze wel legaal reisden, werden ze door de politie gevolgd tot ze hun werkadres, meestal een huis in een villawijk, binnengingen.
Wanneer de vrouwen binnen waren, belde de politie aan en vroeg om een legitimatie.

Dertig vrouwen uit landen als Ghana, Oeganda, Brazilië en de Filipijnen zijn aangehouden en 12 zijn er het land uitgezet.

Vier vrouwen lukte het met succes uitzetting te voorkomen. De Raad van State gaf hen gelijk in een procedure en noemde de aanhouding en de daaropvolgende detentie ‘onrechtmatig’. De politie had hen namelijk niet mogen aanhouden op basis van hun Afrikaanse uiterlijk, reizen met de bus en het betreden van een woning in een villawijk, meldt de Volkskrant.

De politie verdedigt haar actie in de Volkskrant met het argument dat ze uitbuiting wil tegengaan. ‘Waar illegalen werken, is uitbuiting dichtbij”, zegt de chef van de Vreemdelingenpolitie in de krant. Maar het blijkt dat de politie niet heeft gekeken of er daadwerkelijk sprake is van uitbuiting.

Enkele ‘werkgevers’ van de illegale schoonmakers hebben een boete gekregen van 4.000 euro van de Arbeidsinspectie. Maar deze is ingetrokken nu de Raad van State de politie-actie onrechtmatig heeft genoemd.

Bron: OVPro.nl

 


Meer over connexxion, illegale werknemers, illegalen.

Delen:

Reageer
Reacties


Ronald Snoek - 22/12/2011 20:35

Goede actie van de chauffeurs. Zo waakzaam zou iedere nederlander moeten zijn. Als we ons sociale systeem overeind willen houden moeten we voor uitbuiters waken.

Edgar van Lokven - 19/12/2011 21:03

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking zal het met mij eens zijn dat de handelwijze van het Connexxion personeel doet denken aan...ik durf het bijna niet te zeggen maar er was eens...
Ook zullen veel mensen het optreden van de politie veroordelen. Terecht. Illegaliteit is geen misdrijf, je hebt immers niemand schade berokkend en waar bemoeit de overheid zich dan nog mee? Precies, waar bemoeit de overheid zich eigenlijk mee?

Helaas zijn veel van de mensen die de jacht op illegalen afkeuren, geen echte medestanders in de strijd voor een vrije samenleving. Want velen van hen hebben er geen enkele moeite mee dat diezelfde overheid op tal van andere terreinen diep in het persoonlijke leven van burgers penetreert. Onwelgevallige meningen worden aangepakt (de zaak Wilders), vrije schoolkeuze wordt de nek omgedraaid in het belang van de multiculturele samenleving (Amsterdams postcodebeleid), de door de overheid opgelegde verplichting om een dienst af te nemen bij een particulier bedrijf wordt al heel normaal gevonden (verplichte basisverzekering tegen ziektekosten), elektronisch kinddossier, elektronisch patiëntendossier, spotjes op televisie om erectiestoornissen bespreekbaar te maken. Man, man, man, waar houdt die bemoeizucht op?

Als progressieve mensen bovengenoemde bemoeizucht en paternalisme van de overheid normaal en zelfs goed vinden, dan moeten ze het ook niet vreemd vinden dat diezelfde overheid zich met volle overgave over illegalen ontfermd.