Waarom kwam de verklaring van Fethullah Gülen tegen IS als advertentie in de Volkskrant?

In opinie door Ewoud Butter op 24-09-2014 | 08:38

Maandag verscheen in de Volkskrant een advertentie waarin de Turkse moslimprediker Fethullah Gülen zich als praktiserend moslim distantieert van de Islamitische Staat.
Bijzonder was dat de Volkskrant zich vervolgens in een artikel ging verantwoorden voor de advertentie. En, waarom koos de Nederlandse Gülenbeweging voor een dure advertentie en niet voor een opiniestuk?

In de advertentie neemt Gülen in duidelijke bewoordingen afstand van IS. 

 

Het Platform INS, die openlijk Gülen steunen, hebben de advertentie aangeboden. Secretaris Alper Alasag, secretaris van de organisatie, geeft in de Volkskrant een toelichting: 'INS wil vanuit moslimzijde een alternatief geluid bieden. We vinden het belangrijk dat de samenleving ziet dat niet alle moslims terreur goedkeuren.' 

De advertentie in de Volkskrant is een vertaling van een open brief van Gülen die vorige week woensdag in The New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Chicago Tribune en LA Times verscheen. Met behulp van donaties uit het bedrijfsleven is de tekst als advertentie in de Volkskrant geplaatst en later ook verschenen in De Morgen en in NRC Handelsblad.

Verantwoording Volkskrant
De Volkskrant had kennelijk de behoefte zich te verantwoorden voor het plaatsen van de advertentie. Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant, laat op de website van de krant weten dat er vooraf geen discussie heeft plaatsgevonden over plaatsing van de advertentie. 'In principe worden wij alleen op de hoogte gesteld als de advertentie discutabel is. Dat is hier niet het geval.' Volgens Klok kan iedereen aanspraak maken op de advertentieruimte in de krant, 'behalve als er smaad in het spel is of de wet wordt overtreden'. Eerder leidde het plaasten van een advertentie van de PVV tot opzeggingen. 

Waarom een advertentie?
Vraag is wel waarom Platform INS ervoor koos om de tekst als advertentie in te dienen en niet als opiniestuk. Tegenover Republiek Allochtonië laat Alper Alasag, secretaris van Platform Ins weten dat de organisatie niet geprobeerd heeft het stuk als opiniestuk geplaatst te krijgen. Platform INS vindt dat de situatie in Nederland grimmiger wordt en vond dat het noodzakelijk was snel een positief geluid te laten horen.

Alasag: "Wij wilden geen tijd wilden verliezen. Onze eerdere ervaringen zijn namelijk dat soortgelijke berichten die voldoen aan het gewenste positieve tegengeluid helemaal geen of bijna geen aandacht kregen dus ook niet werden geplaatst. Tussen de reacties die wij gisteren kregen zaten helaas ook reacties van mensen die bijvoorbeeld aangaven een brief geschreven te hebben naar de Volkskrant, NRC en de Groene, maar dat buiten het Parool om geen van allen zijn brief heeft geplaatst. Dit soort geluiden zijn ons niet onbekend. De veroordeling van Gulen op 22 augustus jongstleden die op onze site is verschenen is bijna niet opgepakt, een ander voorbeeld is de veroordeling van Boko Haram in mei dit jaar, die idem dito bijna niet is opgepakt. Dit soort berichten vertalen en delen is voor ons ook geen nieuwe ontwikkeling aangezien wij in 2001 het bericht dat Gulen een dag na 11 september had geschreven in The Washington Post op dezelfde manier hadden vertaald en in Zaman Nederland hadden geplaatst. Daarop hebben we 50.000 exemplaren ervan in Nederland laten uitdelen. Misschien is dat getal heel weinig gezien Nederland veel meer inwoners kent, maar dat was wat wij toen konden doen."

Chris Rutenfrans laat op twitter weten dat hij denkt dat de Volkskrant de tekst van Gülen ook wel als opiniestuk had geplaatst. 


Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië.

Meer over 'afstand nemen' hier

Meer over Fethullah Gülen hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 


Meer over afstand nemen, ewoud butter, fethullah gülen, islam en media, media, volkskrant.

Delen:

Reacties


Rob de Jong - 25/09/2014 10:16

Ik ben al eerder mer de Gulun beweging in aanraking gekomen. Hun goede werken voor de armen en hun opleidingsinstituten spreken me zeer aan. Deze advertentie tekst bevestigt mijn positieve beeld van de Gulun beweging