4 op de 10 Nederlanders achten kans op aanslag groot

In achtergronden door Roemer van Oordt op 23-06-2017 | 08:15

Vier op de tien volwassen Nederlanders denken dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland groot is. De kans zelf slachtoffer van een aanslag te worden, schat men lager in. Toch past een deel wel zijn of haar gedrag aan. Dat blijkt uit een enquête van het CBS uit 2016, waarvan de resultaten onlangs werden gepubliceerd.

Bijna 70 procent van de volwassenen zegt zich wel eens zorgen te maken over een mogelijke terroristische aanslag in Nederland, 16 procent zegt deze zorgen zelfs vaak te hebben. Ondanks deze zorgen geeft slechts 4 procent van de volwassenen aan dat zij de kans groot achten zelf slachtoffer van terreur te worden. Bijna drie kwart denkt dat deze kans klein is.

Alert op verdachte personen
Bijna 40% van de volwassenen geeft aan in het dagelijkse leven alert te zijn in verband met een mogelijke terroristische aanslag. Zij zeggen vooral op verdachte personen of verdacht gedrag te letten, zoals zenuwachtig gedrag, of personen die rondhangen op plaatsen waar zij schijnbaar niet hoeven te zijn. Ook wordt specifiek gelet op mensen met grote rugzakken of koffers, en op mensen met een buitenlands uiterlijk. Daarnaast geeft een groot deel van de mensen aan meer om zich heen te kijken,met name op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn zoals grote evenementen, treinstations, vliegvelden en winkelcentra. Verdachte situaties, zoals onbeheerde tassen of koffers, worden ook regelmatig in de gaten gehouden.

Mijden van vakantiebestemmingen
Een deel van de bevolking vertoont mijdgedrag. Het gaat in eerste instantie om vakantiebestemmingen die mensen graag zouden willen bezoeken. Bijna de helft van de volwassenen kiest er voor dit nu niet te doen in verband met de ervaren terreurdreiging. Vooral Turkije zegt men te mijden. In mindere mate wordt het reizen per vliegtuig en het bezoeken van bepaalde plaatsen in Nederland, zoals grote evenementen, vermeden. Het gaat in beide gevallen om een groep van 7 procent die zegt dit niet meer te doen. Een nog kleinere  groep van 3 procent kiest er vanwege een mogelijke aanslag voor om niet met het openbaar vervoer te reizen.

Bron: CBS


Lees het hele achtergrondartikel Ervaren terroristische dreigingen: hier (pdf)

Meer over terrorisme op dit blog: hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


 


Meer over aanslagen, achtergrond, achtergrondartikel, angst, cbs, terrorisme, vakantiebestemmingen, verdachte personen.

Delen: