Afrikanen in migrantenkerken goed geïntegreerd

In achtergronden op 02-07-2010 | 14:26

Afrikaanse katholieken die migrantenkerken bezoeken lijken zich beter te hebben aangepast aan de Nederlanse samenleving dan Afrikaanse katholieken in Nederlandse parochies.

Dat ontdekte religiewetenschapper dr. Naomi van der Meer die deze week aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveerde op het proefschrift Believers in the Universal Church. Processes of self-identification among Catholic immigrants of African Descent in the Dutch religious landscape.

Integratie in kerk gaat niet samen met integratie in samenleving

Van der Meer stelt vast dat Afrikaanse katholieken bij aankomst in Nederland eerst op zoek gaan naar een Nederlandse parochie in de buurt. Maar hun integratie in de kerk gaat niet gepaard met integratie in de samenleving. Afrikaanse katholieken die naar een Nederlandse kerk gaan hebben daarnaast juist veel behoefte aan contact met Afrikanen buiten de kerk. En Afrikanen die door de week aangepast zijn aan de Nederlandse samenleving willen op zondag juist uit hun dak gaan in een Afrikaanse kerk.

Afrikaanse katholieken in Nederlandse parochies zijn vaak lid van regionale en culturele verenigingen op basis van herkomst. In de Afrikaanse parochie is dit vrijwel niet het geval.

In Nederland wonen meer dan 165.000 geregistreerde Afrikanen uit landen ten zuiden van de Sahara en mogelijk een even groot aantal dat buiten de statistieken blijft. Zij zijn verantwoordelijk voor de oprichting van een gestaag groeiend aantal kerken, met name in de grote steden. Meer dan de helft van de migrantenkerken worden bezocht door Afrikanen, met name Ghanezen en Nigerianen.

Bron: Radboud universiteit
Naomi van der Meer (Amersfoort, 1973) studeerde Afrikaanse Taalkunde en Afrikanistiek aan de Universiteit Leiden. Het onderzoek naar identiteitsbeleving onder Afrikaanse katholieken in de Randstad, waarop zij promoveerde in de Religie­wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, verrichtte zij aan het Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen. Het proefschrift is uitgeven als Nr. 48 in de serie Nijmegen Studies in Development en Cultural Change door LIT Verlag in Zürich - Berlin ( www.lit-verlag.de/reihe/niccos ).


Meer over afrikanen, integratie, migrantenkerken, onderzoek, religie.

Delen:

Reacties


Alice van de Kerk-Boodt - 21/07/2010 16:04

Heel interessant artikel in het dagblad Trouw vandaag over het proefschrift van Naomi v.d.Meer. Zou graag weten waar zij workshops gaat geven over integratie van Afrikanen. Ook ik dac ht dat het beter zou zijn voor Afrikanen om zich aan te sluiten bij een Ned. sprekende kerk . Ontdek wel dat we geen goede gesprekken kunnen voeren maar weet niet hoe het wel goed te doen. We kunnen wel wat tips gebruiken maar krijgen die niet van de Afrikanen zelf.
Alice