AIVD vergeet terroristische aanslag

In achtergronden op 04-04-2017 | 16:05

In het onlangs verschenen jaarverslag 2016 wordt opvallend genoeg geen melding gemaakt van de enige terroristische aanslag in Nederland in dat jaar: die in februari 2016 op een moskee in Enschede. Ook is er amper aandacht voor extreemrechts- of - links.

De meeste aandacht bij het verschijnen van het jaarverslag ging uit naar de volgende waarschuwing: "De AIVD constateerde in 2016 dat salafistische jongeren op verschillende plekken probeerden voet aan de grond te krijgen in gematigde moskeeën en moskeebesturen. In een aantal gevallen werd geweld hierbij niet geschuwd."

Volgens de AIVD proberen "salafistische aanjagers met name kwetsbare groepen als kinderen en vluchtelingen in hun invloedssfeer te krijgen. Hoewel in de meeste gevallen de wet niet overtreden wordt, passen intimidatie en dreigen met geweld niet in een open democratische rechtsstaat."

De AIVD schrijft te werken aan een groeiende bewustwording op zowel landelijk als lokaal niveau met betrekking tot het salafisme, met veel aandacht voor "salafistische aanjagers met een groot bereik en een groeiende invloedssfeer."

Lees het AIVD-jaarverslag hier.

De daders van de aanslag op de moskee in Enschede werden veroordeeld tot 4 jaar. 

Meer over salafisme op Republiek Allochtonië hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

 

Republiek Allochtonië wordt grotendeels op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over aivd, moskeeën, onderzoek, salafisme.

Delen:

Reacties


Helena - 10/04/2017 09:28

Als dat een terroristische aanslag was dan zijn er nog een miljoen terroristische aanslagen over de wereld , niet als terroristische aanslag vermeld.

mw. R.A.Eijkelboom - 06/04/2017 11:26

Wordt de hoogste tijd, dat er eens een onderzoek dient te komen naar het functioneren van deze dienst.
De AIVD heeft nog niet een keer een serieuze onderzoek gedaan naar de aanslagen op moskeeën in Nederland vanaf 2004 tot aan de dag van vandaag. Laatst was de moskee van Waalwijk beklad met hakenkruizen.

Wanneer doet deze dienst eens een onderzoek naar de Nederlandse Volks Unie, PEGIDA, VOORPOST en ook de PVV.