Allochtoon electoraat stemt heus niet alleen op allochtone kandidaten

In achtergronden door Floris Meijer op 16-03-2011 | 08:47

Bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen hebben allochtone kandidaten veel stemmen behaald. Zo kreeg de Utrechter Ali Essousi van de PvdA zoveel stemmen dat hij steeg van plaats 14 naar 3 op de lijst in de provincie Utrecht. Ook Durcun Kilic werd in de Utrechtse Statenfractie gekozen, eveneens voor de Partij van de Arbeid. En in de provincie Gelderland wist Yasemin Cegerek in haar eentje twee zetels te behalen voor de PvdA. Maar niet alleen bij de PvdA, ook allochtone kandidaten van andere partijen deden het goed bij de PS-verkiezingen.

Tekst: Floris Meijer

De PvdA deed het uiteraard goed, met maar liefst 68% van de stemmen van Marokkaanse Nederlanders. Toch blijkt uit onderzoek in opdracht van Forum dat etnische herkomst van verkiesbare politici nauwelijks invloed heeft gehad op het stemgedrag van allochtone Nederlanders. Voor de meeste allochtone kiezers weegt de politieke stellingname van de kandidaat zwaarder dan zijn of haar etnische afkomst. Onder Antillianen (19 procent), Surinamers (17 procent) en Marokkanen (15 procent) ging het om een vrij kleine groep die een stem uitbracht op een kandidaat met een gelijke etnische achtergrond.

Overigens vormen Turkse Nederlanders daar een opvallende uitzondering op. Met name de eerste generatie Turkse Nederlanders (39%) stemde vaker dan andere migrantengroepen op een kandidaat van eigen afkomst, voor de tweede generatie geldt dat in veel mindere mate. Ook opmerkelijk is dat bij Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders het juist andersom is. Daarvan stemde de tweede generatie vaker op een kandidaat met dezelfde etnische herkomst gestemd.

Lees verder op de website van de NOS en dagblad De Stentor.

Bekijk hier het FORUM-onderzoek ‘Etnische voorkeuren bij provinciale verkiezingen’.

Lees ook van Republiek Allochtonië:

Migratenorganisaties roepen op links te stemmen (21-1-2011) 

PvdA-kandidatenlijst vormt beste afspiegeling bevolking (3-6-2011)

Bron afbeelding: Reformatorisch Dagblad.


Meer over Allochtoon electoraat, Floris Meijer, Forum, onderzoek, Provinciale Staten.

Delen: