Arabieren iets minder eng geworden

In achtergronden op 30-04-2011 | 17:07

De politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben een gunstig effect gehad op het beeld dat Nederlanders hebben van de inwoners van deze landen.Het imago van de landen zelf blijft echter hetzelfde of daalt.
Nederlanders hebben de ontwikkelingen in deze regio op de voet gevolgd en zijn goed geïnformeerd. Dat blijkt uit een enquête van FORUM naar de beeldvorming onder Nederlanders over de Arabische landen.

Nederlanders zijn, weinig verrassend, vooral positiever gaan denken over de democratische gezindheid van Egyptenaren en Tunesiërs. Het imago van Libië heeft een forse deuk opgelopen.

Volgens 42% van de respondenten zijn de bewoners van Turkije democratisch ingesteld De democratische gezindheid van Turken, Egyptenaren en Tunesiërs wordt door Nederlanders hoger geschat dan Russen en Chinezen.

Lees meer over het onderzoek van Forum hier.

Hollywood en beeldvorming van enge Arabieren.

Arabieren hebben over het algemeen een negatief imago in de westerse wereld. Media en films spelen hier een belangrijke rol bij. Dr. Jack G. Shaheen (Pittsburgh, 1935), emeritus hoogleraar massacommunicatie van de Southern Illinois University en voormalig adviseur over het Midden-Oosten voor CBS News, bestudeerde de beeldvorming van Arabieren en Moslims in de Amerikaanse media. Shaheen vraagt de aandacht voor stereotype beelden van etnische groepen.

Shaheen bekeek 1000 films met een Arabisch of islamitisch personage; in slechts 12 gevallen was een rol positief ingevuld. Bekijk hieronder Shaheens Real Bad Arabs waarin hij zijn onderzoek met veel voorbeelden toelicht.


Meer over arbaische lente, beeldvorming, forum, jack shaheen, onderzoek, politiek, steroptypen.

Delen: