De 60 meest diverse gemeenten van Nederland

In achtergronden door Ewoud Butter op 31-05-2018 | 22:30

Hoe groot is de diversiteit in Nederlandse gemeenten? Wat zijn de 60 meest diverse gemeenten in Nederland en wat zijn de 5 minst diverse gemeenten in Nederland?

In het deze week gepubliceerde  verkenning van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wordt op basis van de Herfindahl-Hirschman-Index (hhi) een overzicht van de diversiteit in alle Nederlandse gemeenten. 

Met de Herfindahl-Hirschman-Index (hhi) wordt de kans weergegeven dat twee willekeurige personen uit een populatie (in dit geval een gemeente) tot verschillende groepen behoren.

De WRR schrijft:

Alleen de hhi meet daadwerkelijk diversiteit naar herkomst. Het aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond meet namelijk niet de heterogeniteit. Een Nederlandse stadswijk die voor 100 procent uit inwoners met een Turkse achtergrond zou bestaan, scoort maximaal op het percentage inwoners met een niet- westerse achtergrond, maar is in feite volstrekt homogeen. De hhi daarentegen meet wel de mate van verscheidenheid. De hhi is 0 als de populatie bestaat uit slechts één herkomstgroep, en 1 als iedereen in de bevolking tot een andere groep behoort.

Op grond van de hhi maakte de WRR een ranglijst. Hieronder de top 60.  Behalve de HHI wordt ook het percentage inwoners met een niet-westerse migratie achtergrond gegeven en het totale percentage bewoners met een migratieachtergrond. 

 

De top 5 minst diverse gemeenten

Urk is met een hhi van 0.07 de minst diverse gemeente van Nederland. In Urk heeft 1,7% van de bevoking een niet-westerse migratieachtergrond en 3,2% een migratieachtergrond. Urk wordt op de voet gevolgd door Staphorst, Grootegast, Dantumadiel en Achtkarspelen. 

Foto: Flickr

Zie ook:

De 25 grootste groepen Nederlanders met en zonder migratieachtergrond

De nieuwe verscheidenheid. Toenemende diversiteit naar herkomst in Nederland

Nederlanders, buitenlanders, allochtonen. De cijfers


Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over demografie, diversiteit.

Delen: