Don Ceder: "We onderschatten nog steeds de armoedeproblematiek"

In achtergronden op 15-03-2018 | 07:39

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart verschijnen op Republiek Allochtonië korte portretjes van kandidaten van verschillende partijen uit vooral de grote steden die volgens de peilingen op een verkiesbare plek staan. Voor deze portretjes krijgen de kandidaten dezelfde vragen.

Deze keer Don Ceder. Hij is lijsttrekker van de ChristenUnie in Amsterdam.

1. Wat voor opleiding heeft u gevolgd en wat voor werkervaring heeft u?

Ik heb rechten gestudeerd en vandaag de dag ben ik werkzaam als advocaat.

2. Waarom bent u politiek actief geworden?

Ik werd moe van het dweilen met de kraan open. Als advocaat help ik vaak mensen die al in de problemen zitten en buiten de boot zijn gevallen. Ik heb gezien dat (gemeentelijk) beleid daar vaak aan ten grondslag ligt. Ik wil die kraan dichtdraaien. Dat betekent voor mij plaatsnemen aan de beleidstafel en meebeslissen over zaken die ons allemaal aangaan. Ik ben recent door zakenblad Forbes geselecteerd voor de Europese Forbes 30 onder 30 lijst vanwege mijn werkzaamheden als advocaat omtrent de schuldenproblematiek. Hoewel dat natuurlijk wel mooi is en ik me misschien juist nu voltijd zou moeten richten op de advocatuur, vind ik het nog belangrijker dat we een rechtvaardige samenleving hebben waar plaats is voor iedereen. Daarom wil ik de komende jaren de gemeenteraad in.

3. Waarom moeten we op uw partij stemmen?

Wij hebben een geweldig diverse lijst van 50 mensen die midden in de samenleving staan en op hun eigen wijze de samenleving een stuk beter maken. En dat kenmerkt onze partij ook. De ChristenUnie staat voor een stad die vanuit de kracht van de gemeenschap werkt. We komen op voor de sociaal kwetsbaren en willen ervoor zorgen dat niemand buiten de boot valt. Het verschil met andere partijen is misschien wel dat de ChristenUnie niet denkt dat de overheid per se altijd alles zou moeten oplossen. Heel veel kan vanuit de gemeenschap zelf worden opgelost. Ik denk dat als je als overheid de gemeenschap de ruimte geeft en faciliteert, men tot grote dingen in staat is. Ik denk dat tevens dat we in Amsterdam onze sociale cohesie aan het verliezen zijn. De stad wordt steeds groter, de mensen kennen elkaar steeds minder en ik denk dat daar een grote oplossing ligt voor veel problemen. Als ChristenUnie zetten we ons in voor een samenleving die naar elkaar omziet, en niet wacht op de overheid om oplossingen aan te dragen.

4. Stel dat uw partij niet zou bestaan, op welke partij zou u dan stemmen?

Een hele goede vraag; ik denk met heel veel twijfel PVDA of CDA. Ik ben van mening dat beide partijen inmiddels erg ver staan van hun grondslagen af staan, dus het blijft een moeilijke hypothetische vraag. Ik ben daarom overigens heel blij met de ChristenUnie.

5. Waarom moeten we op u stemmen?

Als advocaat heb ik de afgelopen jaren elke dag mensen gesproken die op 1 over andere wijze de dupe zijn geworden van beleid dat niet aansluit bij de werkelijkheid van de maatschappij. Dit ging  bijvoorbeeld over zaken als: de schuldenproblematiek, onbetaalbare woningen, sociaal-economische uitsluiting en eenzaamheid. Ook heb ik namens deze mensen geregeld tegen de overheid geprocedeerd. Ik wil deze praktijkkennis naar de beleidstafel meenemen en een verandering teweegbrengen. Dat is denk ik een verschil met andere kandidaten: ik breng een praktijkkennis met zich mee die anderen niet of minder hebben en kan zo hopelijk echt het verschil maken.
Ik zie mijzelf dan ook niet als een politicus, maar meer als een volksvertegenwoordiger. En dat is wat ik ook wil gaan doen: het volk de komende jaren vertegenwoordigen door middel van het creëren van rechtvaardig beleid. Om deze reden ben ik bereid geweest om mijn werkzaamheden als advocaat op een laag pitje te zetten en te gaan voor het besturen van de stad.

6. Wat is volgens u het belangrijkste probleem in Amsterdam ? Wat moet er volgens u de komende vier jaar gebeuren om het probleem op te lossen?

We onderschatten nog steeds de armoedeproblematiek in Amsterdam. Het aantal huishoudens in schulden stijgt alsmaar. Er zijn veel gezinnen die niet rond kunnen komen en bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een voedselbank, met alle gevolgen van dien. We hebben te maken met lange wachtlijsten bij de schuldhulpverlening, onrechtmatige kosten die doorberekend worden aan huishoudens en een overheid die ook van een bron van armoede is vanwege de wijze waarop ze incasseren. We moeten anders gaan kijken naar de armoedebestrijding. Meer gaan inzetten op gemeenschapsinitiatieven, financiële educatie op scholen en het controleren van schulden waar de kosten te hoog zijn. Ook moeten we de mogelijkheid om te kunnen werken en zo uit een financieel vicieuze cirkel te stappen faciliteren en makkelijker maken. Ik geloof in een schuldenvrij Amsterdam.

7. Welke partijen moeten de komende jaren volgens u een college gaan vormen?
Partijen die een stabiele meerderheid kunnen gaan vormen. Het is tegenwoordig zo gefragmenteerd, dat het enorm lastig is om uberhaupt een college te vormen met betrouwbare partijen. Ik kan daar echt niets zinnigs over zeggen.  

8. Op welke website kunnen we eventueel meer informatie over u vinden?

https://amsterdam.christenunie.nl
www.donceder.nl
 


Meer portretten hier
Meer over de gemeenteraadsverkiezingen hier


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
 


Meer over #gr2018, #kandidaten2018, don ceder.

Delen: