Ex-radicalen kunnen radicalisering extreemrechtse jongeren voorkomen

In achtergronden op 03-07-2010 | 21:17

Tijdig ingrijpen met nieuwe sociale contacten, het liefst met hulp van een ex-radicaal, kan extreemrechtse radicalisering voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Anne Frank Stichting onder twaalf voormalig rechtsextremisten.

Onderzoekers Wagenaar en Van der Valk concluderen dat als iemand uit een extreemrechtse radicale organisatie wil stappen, zijn sociale omgeving voor hem klaar moet staan. Jongeren die geen binding meer hebben met extreemrechts blijven soms toch hangen omdat ze geen vrienden buiten het circuit hebben.

De onderzoekers adviseren dan ook dat onderwijs, jeugdzorg en maatschappelijk werk meer steun en hulp moeten bieden bij het verlaten van een extremistische organisatie. Zelfs in omgevingen die hiervoor bedoeld zijn, zoals de gevangenis, gebeurt dit nog te weinig.

Ex-radicalen die uit het circuit gestapt zijn, kunnen hierin een belangrijke bijdrage leveren. Zowel in de beginfase (voor de toetreding tot extreemrechts) als bij de uittreding is begeleiding van iemand die het allemaal al heeft meegemaakt van onschatbare waarde. Hulp is volgens de onderzoekers het meest effectief als het in de eigen, directe omgeving wordt aangeboden, en dan het liefst van een ervaringsdeskundige.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de behoefte aan spanning, avontuur en gelijkgestemde vrienden de jongeren stimuleert lid te worden van een extreemrechtse organisatie.

Bron: kennislink

Link:

het rapport In en uit extreemrechts is hier te lezen

Zie ook de publicatie Radicaal, orthodox, extremist

Meer extremisme in het archief van het allochtonenweblog of hier 


Meer over anne frank, deradicalisering, extreemrechts, onderzoek, radicalisering, van der valk, wagenaar.

Delen: