Jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen nauwelijks economisch zelfstandig

In achtergronden op 12-12-2010 | 21:19

Nog geen kwart van de jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen tussen de 25-34 jaar in Amsterdam is economisch zelfstandig. Bijna zestig procent van de vrouwen in die categorie heeft geen betaald werk. Dat blijkt uit onderzoek van de Dienst Onderzoek & Statistiek (O+S) van de gemeente Amsterdam, in opdracht van de het Servicepunt Emancipatie (SPE). Economische zelfstandigheid wordt in het onderzoek gedefinieerd als "het hebben van betaald werk en een inkomen van tenminste duizend euro netto."

Uit de cijfers blijkt dat van de jonge autochtone vrouwen 71 procent economisch zelfstandig is en dat  91 procent betaald werk heeft. Het SPE denkt dat dit verschil deels kan worden verklaard door een verschil in opleiding, maar niet helemaal. Veel jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen hebben namelijk wel een goede opleiding genoten. Het SPE pleit voor verder onderzoek naar de achterliggende redenen voor het verschil.

Het onderzoek van het SPE werd uitgevoerd nadat in samenwerking met honderddertig Amsterdamse vrouwenorganisaties de belangrijkste knelpunten bij vrouwenemancipatie in kaart waren gebracht. Eén van de meest genoemde knelpunten was dat teveel Amsterdamse vrouwen financieel afhankelijk zijn van hun partner of van een uitkering.

Aanstaande maandag wijdt vrouwenplatform WOMEN Inc zijn maandelijks talkshow aan de cijfers van het SPE en de mogelijke achterliggende verklaringen. Dan zullen ook meer onderzoeksgegevens worden gepresenteerd.

Bron:dit bericht is overgenomen van de website van SPE  en de agenda van SPE; zie ook womeninc.nl

Meer vrouwenemancipatie hier
 


Meer over emancipatie, onderzoek, spe, verborgen vrouwen, vrouwen, vrouwenemancipatie, womeninc, zelfstandigheid.

Delen: