Kans dat sollicitant met niet-westerse achtergrond wordt benaderd is 40% kleiner

In achtergronden door Ewoud Butter op 17-07-2019 | 10:29

De kans dat een sollicitant met een autochtone achtergrond door werkgevers wordt benaderd is ongeveer 20 procent groter dan die voor kandidaten met een westerse migratieachtergrond. Ten opzichte van kandidaten met een niet-westerse migratieachtergrond is dit zelfs 40 procent groter. Minderheden met een achtergrond in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika worden het meest gediscrimineerd. Vooral sollicitanten met een Turkse, Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond worden gediscrimineerd door werkgevers. Sollicitanten kunnen zelf maar weinig kunnen doen om hun baankansen te vergroten. De oplossing ligt toch echt bij de werkgevers en de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA en de UU.
Meer over dit onderzoek en eerder onderzoek.

Het onderzoek dat vandaag gepresenteerd wordt is een groot veldexperiment van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU). De onderzoekers (Lex Thijssen en Marcel Coenders van de Universiteit Utrecht en Bram Lancee van de Universiteit van Amsterdam) vergeleken 35 etnische groepen met elkaar, die allen de Nederlandse nationaliteit hebben, maar dus ook een westerse of niet-westerse achtergrond. In totaal werden ruim 4200 fictieve sollicitaties in tien verschillende beroepsgroepen verstuurd. 

De NOS berekent dat het aantal brieven dat iemand met een autochtone achtergrond moet schrijven om een positieve reactie te krijgen op 2,2 ligt. Mensen met een Poolse achtergrond hebben tweeënhalve brief nodig en Bulgaren 2,9. Sollicitanten met een Turkse achtergrond 3,2 brieven en Marokkaanse 3,3.

Volgens een bericht op de website van de UvA staan werkgevers minder negatief tegenover nederlanders van Surinaamse herkomst. Het bericht van de NOS  meldt dat de marge bij Nederlanders met een Surinaamse en Antilliaanse mensen wat groter, omdat de onderzoekers niet per etniciteit evenveel sollicitaties verstuurden. Sollicitanten met een Surinaamse achtergrond zitten tussen de 2,8 en 3,9 brieven en Antilliaans tussen de 3,7 en 6,9.

Dat er gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt is al lang geen nieuws meer. Vanaf de eerste onderzoeken van Frank Bovenkerk in de jaren '70 is dit met regelmaat door onderzoek aangetoond.  Zie ook de lange lijst hieronder. Nieuw in het onderzoek van UvA socioloog Bram Lancee en zijn collega’s Lex Thijssen (Universiteit Utrecht) en Marcel Coenders (SCP/(Universiteit Utrecht) is dat er gekeken is naar verschillen  tussen verschillende minderheidsgroepen in de mate waarin zij gediscrimineerd worden. Daarnaast onderzochten ze of etnische discriminatie afhangt van de hoeveelheid individuele informatie die een sollicitant geeft in brief en cv.

Meer informatie bij de UvA en de NOS. 

Discriminatie uitzendbureaus

Vorige week werd bekend dat 40 procent van de uitzendbureaus die niet zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ABU of NBBU gaan in op verzoeken om te discrimineren op basis van afkomst. Dat blijkt uit een steekproef die in april onder 467 bedrijven uitgevoerd in opdracht van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit  eerder onderzoek onder uitzendbureaus die wel bij de brancheorganisaties zijn aangesloten, bleek dat in 13 procent (ABU) en 26 procent (NBBU) van de gevallen een verzoek tot discriminatie werd ingewilligd. Lees meer bij het NRC.

Update:

(1) Onderzoeker Bram Lancee heeft het hele artikel over het onderzoek op zijn website geplaatst. 

(2) Zie ook onderzoek van CVster waaruit blijkt dat al in de mailbox, voordat de motivatiebrief en het cv zijn gelezen, een sollicitant met een migrantenachtergrond minder kans maakt.

 

Zie ook

Mocht u nog denken dat het allemaal wel meevalt met discriminatie (op de arbeidsmarkt), hier een selectie van artikelen over discriminatie

Meer over discriminatie of specifieke vormen van discriminatie als moslimhaat, jodenhaat en etnisch profileren 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over arbeidsmarkt, discriminatie.

Delen:

Reacties


Cezary - 26/11/2019 17:38

"Vooral sollicitanten met een Turkse, Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond worden gediscrimineerd door werkgevers. "

Dit is toch niet zo verwonderlijk? Deze groepen hebben zelf die reputatie opgebouwd, dan kan je toch niet anders verwachten dan een werkgever liever zo'n persoon niet in dienst neemt.
En het feit dat werkgevers vaker voor een autochtoon kiezen, heeft niet per se met discriminatie of racisme te maken, maar met persoonlijke voorkeur. Die mag je toch hebben?
Dat hebben ook allochtonen werkgevers die liever voor hun eigen mensen kiezen ipv een Nederlander. Dat is ook niet direct discriminatie.

Bovendien zouden we ook eens moeten kijken hoeveel discriminatie op de arbeidsmarkt in landen als Turkije en Marokko voorkomt en zullen we tot de ontdekking komen dat het in Nederland heel erg meevalt en dat in Nederland de discriminatie heel laag is in vergelijking met andere landen.