Kwart van de moslims viert Sinterklaas

In achtergronden op 01-03-2013 | 17:07

Een kwart van de Amsterdamse moslims viert Sinterklaas. Van de autochtone, de Surinaamse en de Antilliaanse Amsterdammers viert ongeveer de helft het kinderfeest. Turkse Amsterdammers vieren vooral thuis of op school Sinterklaas, Marokkaanse Amsterdammers vieren het feest ook met vrienden of op het werk.

Die conclusies kunnen worden getrokken uit een onderzoek van het Amsterdamse onderzoeksbureau O+S. Hiervoor werden 1388 Amsterdammers geinterviewd.

O+S onderzocht in opdracht van het Amsterdamse DMO wat Amsterdammers van Zwarte Piet vinden. Hieruit bleek dat een kwart van de Surinaamse Amsterdammers als discriminerend ervaart. Van de Antillianen ervaart 18% Zwarte Piet als discriminerend en van de Ghanese Amsterdammers 14%.

Autochtone Amsterdammers voelen zich niet gediscrimineerd en ook Amsterdammers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond ervaren amper discriminatie. Surinaamse en Ghanese ouders geven aan dat zij er moeite mee hebben als een Zwarte Piet de school van hun kind bezoekt (respectievelijk 39% en 28%). 

Van alle Amsterdammers ervaart 7% Zwarte Piet zelf als discriminerend en meent 37% dat de zwarte knecht van sinterklaas discriminerend is voor anderen. Een kleine meerderheid van de Amsterdammers is ervan overtuigd dat Zwarte Piet niet discriminerend is.

De laatste tijd jaren wordt er vaker gediscussieerd over de vraag of Zwarte Piet racistisch is. In 2011 droegen mensen T-shirts met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’  tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht en werden in Amsterdam vijf mensen door de politie opgepakt omdat zij met behulp van pamfletten Zwarte Piet aan discriminatie koppelden.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es stelde vorig jaar Zwarte Piet een roetveeg te geven in plaats van helemaal zwart te schminken. 

Het onderzoek van O+S kunt u hier lezen. 

Lees ook:

Zwarte Piet leidt tot toename discriminatiemeldingen in Amsterdam

Gezocht: ontwerpers en designers voor restylen Zwarte Piet

Meer artikelen over Zwarte Piet hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


 


Meer over amsterdam, andree van es, moslims, O+S, onderzoek, sinterklaas, zwarte piet.

Delen:

Reacties


Huub - 01/03/2013 19:26

't Is dan wel binnenkort Pasen maar de Sinterklaas-mythe is kennelijk het land nog niet uit.
Sinterklaas is traditie en het grootste en spannendste kinderfeest in Nederland. Heeft niks te maken met heilige bisschoppen en zwarte slaafjes. Kennelijk zijn er mensen dat niet (willen) begrijpen en voelen zich geaffronteerd. Welnu - mag ik mij, als "autochtone" Nederlander ook geaffronteerd voelen door bv. de STER-reclames waarin alleen maar perfecte puur Nederlandse goed verdienende gezinnetjes figureren?
We weten met z'n allen donders goed dat wij onze wereld met elkaar moeten delen, bij voorkeur zonder elkaar dood te maken omdat de één zich op grond van geloof of overtuiging beter acht dan de ander.
Uiteindelijk zijn we gewoon allemaal dezelfde mensen met hetzelfde verstand. Dus waarom je je leven laten voorschrijven door Paus/Imam/Sjamaan/Guru/Dominee, etc?
Ben en durf jezelf te zijn - we hebben maar 1 leven en dat leven we zelf! En het liefst ook nog een beetje in vrede met elkaar.
't Is een moeite van niks. Toch?