Lancering van het boek Vrienden van God en van nieuwe fitna filmpjes

In achtergronden door Ewoud Butter op 03-07-2017 | 10:57

Vandaag verschijnt bij Querido Fosfor Vrienden van God van theoloog en journalist Koert van der Velde met foto’s van Jan Bogaerts. Vrienden van God voert de lezer mee op reis door Noord-Afrika en schetst een verhelderend beeld van de islam.

De multimediale uitgave bestaat uit een e-book, een website (www.vriendenvangod.nl) en een serie Fitna-filmpjes. Met deze filmpjes reageert Koert van der Velde op het voornemen van Geert Wilders om zijn negen jaar oude Fitna-filmpje aan te gaan vullen met nog 9 Fitna-filmpjes. Met zijn 10 Fitna-filmpjes wil Van der Velde waarover het volgens hem wel moet gaan. Het eerste filmpje gaat over de vraag of de Koran een handboek voor terroristen is.

Koert van der Velde reisde talloze malen door de landen van het Midden-Oosten op zoek naar de rol van de islam in het dagelijkse leven. Hij sprak met islamisten en mystici, heiligenvereerders en duivelsuitdrijvers en vooral met veel gewone moslims. In zijn bundel reisverhalen belicht hij de diverse aspecten van de islam vanuit de verschillende Arabische landen. 

Vrienden van God gaat over de hedendaagse islam; niet de islam van het theoretische ideaal maar die van de dagelijkse praktijk. De islam blijkt volgens de auteur een verzameling verschillende, soms zelfs botsende manieren van leven. Vrienden van God voert naar de wortels van het islamisme en laat zien dat er belangrijke tegenkrachten werkzaam zijn.

Uit de inleiding van Vrienden van God:

Reizend door de islamitische wereld ga je ervan houden. Als ik in Caïro in de vroege ochtendzoelheid op mijn hotelbed lig en het koor van gebedsoproepers breekt los, dan kan ik daar intens van genieten. Het is te simpel om bijvoorbeeld het boeddhisme wél sympathiek en interessant te vinden, en de islam gevaarlijk en slecht. Elke religie heeft haar mooie en haar lelijke kanten. Mystieke soefiteksten behoren tot de top van de religieuze literatuur. Dit boek is een kalmerend middel voor de onderbuik.

Meer hier

Over Koert van der Velde:
Koert van der Velde studeerde godsdienstwetenschappen in Leiden, promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is religiejournalist, jarenlang op de redactie religie & filosofie van dagblad Trouw. Tegenwoordig werkt hij freelance.

Over Jan Bogaerts:
Jan Bogaerts studeerde fotografie en film op de AKV St. Joost in Breda en visuele communicatie op de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn werk verscheen in tal van kranten en tijdschriften in Nederland en daarbuiten.

Koert van der Velde en Jan Bogaerts – Vrienden van God
- Te koop als e-book op www.queridofosfor.nl en bij alle online-retailers
- Prijs: € 5,99
- Zie ook: www.vriendenvangod.nl 

Hieronder het eerste fitnafilmpje:

 

 

Zie ook:

Fitna 1: de hype was beter dan de film

 

Een oud debat: Bolkestein, islam en terrorisme

In hoeverre is het gewelddadige 'jihadisme' een onlosmakelijk onderdeel van de islam? Frits Bolkestein (her)opende deze discussie twee jaar geleden door een samenvatting te geven van een artikel dat David Suurland schreef in het Liberaal Reveil, een blad van de Teldersstichting van de VVD ter nagedachtenis van Hans Jansen. Suurland schreef in dit artikel dat de vier belangrijkste rechtsscholen in de islam allen pleiten voor de offensieve gewelddadige jihad. 
Enis Odaci en Arnold Yasin Mol reageerden hier direct op: Bolkestein en Suurland lezen de islamitische bronnen selectief betoogden zij.
Volgens Marcel Hulspas hebben moslimterroristen die kiezen voor de aanval op het Westen geen 'schoolse’ rechtvaardiging nodig. Zij bedrijven, als waren ze rechtsgeleerden, de ijtihad: ze ontwikkelen nieuwe regels, gebaseerd op de bronnen, maar buiten de traditionele scholen. Noem terrorisme dus maar de vijfde rechtsschool schrijft Hulspas.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over achtergrond, fitna, islam, islamkritiek, koert van der velde, vrienden van god.

Delen: