Minimaal 200 'verborgen vrouwen' in Amsterdam

In achtergronden op 05-09-2012 | 23:18

Minimaal 200 vrouwen in Amsterdam leiden een verborgen bestaan. Ze komen zelden of nooit buiten omdat ze zijn opgesloten of omdat ze uit religieuze overwegingen binnen blijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat door het Verwey Jonker Instituut in opdracht van de gemeente Amsterdam is gemaakt.
Het rapport is gebaseerd op literatuur, waaronder ook autobiografische romans, interviews met zes ernstig mishandelde vrouwen en allerlei professionals.

In het rapport 'Leven in gedwongen isolement' wordt het probleem en de omvang van de problematiek rondom de verborgen vrouw geschetst.

De onderzoekers hebben de vrouwen in twee verschillende groepen verdeeld.

In de groep 'ondergeschikte verborgen vrouwen' zijn voornamelijk vrouwen opgenomen met een traditionele islamitische of christelijke achtergrond. Zij nemen hun 'lot' aan voor lief. Vaak spreken ze de Nederlandse taal niet en weten ze bovendien ook niet wat hun rechten precies zijn.

De tweede groep bestaat uit de 'opgesloten verborgen vrouw'. Bij deze vrouwen is sprake van letterlijke vrijheidsberoving, wat vaak gepaard gaat met (excessief) geweld.

In het rapport valt verder te lezen:

'Veruit de grootste groep bestaat uit vrouwen die uit het buitenland naar Nederland zijn gekomen. Verder is er een kleine groep in Nederland geboren vrouwen. Een enkeling is een autochtone Nederlandse vrouw.'

De huisartsen zijn vaak de enigen die weten van het bestaan van de vrouwen, aldus het Verwey-Jonker instituut. Bekijk hier het volledige onderzoek (.pdf).

Bron: Joop.nl,

Hieronder een gesprek dat de NOS (radio) had met de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg die het rapport in ontvangst nam.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over amsterdam, emancipatie, eric van der burg, onderzoek, verborgen vrouwen, vrouwenemancipatie.

Delen: