Naastenliefde niet sterker bij religieuze mensen

In achtergronden op 24-01-2013 | 19:57

Mensen die een geloofsovertuiging aanhangen zijn niet onbaatzuchtiger dan degenen die zich niet rekenen tot een religie. Dat is de conclusie van een rapport van de Nottingham University Business School. Volgens een van de onderzoekers, dr. Robert Hoffmann, levert het onderzoek geen bewijs voor de vaak onderschreven stelling dat geloof en het doen van liefdadigheidswerk sterk op elkaar betrokken zijn.

De Engelse onderzoekers deden gedragsexperimenten waarin proefpersonen uit Maleisië moesten samenwerken en elkaar moesten vertrouwen om geld te verdienen. De proefpersonen waren christelijk, hindoeïstisch, boeddhistisch, islamitisch of niet-religieus. Er waren geen noemenswaardige verschillen in de mate van samenwerking als de proefpersonen niet wisten wat de levensbeschouwelijke achtergrond van hun samenwerkingspartner was. Toen men dat wel van elkaar wist, liepen resultaten uiteen. Als religie en etnische achtergrond van de personen in het samenwerkingsverband niet overeen kwamen, was de kans op succesvolle samenwerking 30 procent. Als de godsdienstige en etnische achtergrond wel hetzelfde waren, steeg de kans op goede samenwerking tot ruim 45 procent. 

Bron: Reformatorisch Dagblad

Zie ook:

Protestanten geven meer aan goed doel dan gemiddelde Nederlander

Allochtonen geven meer dan autochtonen

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


Meer over naastenliefde, onderzoek, religie.

Delen: