Nieuwe Vrijdenkers

In achtergronden door Ewoud Butter op 26-04-2018 | 09:53

"Ik heb een hekel aan de term ex-moslim. Die dekt ook de lading niet. Als je afscheidsproces is afgerond ben je gewoon man, vrouw, moeder, vader... Bovendien hebben sommige geïnterviewden zich zelfs nooit moslim gevoeld, terwijl anderen voor een gedeeltelijk afscheid hebben gekozen. Dé moslim bestaat niet."

Aldus Rotterdamse journalist/organisator Rachid Benhammou tegenover De Havenloods. Samen met Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, is hij verantwoordelijk voor de bundel Nieuwe Vrijdenkers. Het boek bevat twaalf interviews over het - in meer of mindere mate - loslaten van de islam. 

Benhammou:

"Er zitten helaas ellendige verhalen tussen over verstoting, maar gelukkig ook over positieve reacties van familie en vrienden. Sommige geïnterviewden bleken bovendien prima in twee werelden te kunnen leven. Zes mensen kozen er voor anoniem te blijven. Exact de andere helft staat openlijk, met naam, toenaam én foto in het boek. Opvallend genoeg wordt de behoefte aan anonimiteit niet ingegeven door angst. De drijfveer is vooral niet te willen kwetsen. Zodat bijvoorbeeld ouders niet te horen krijgen dat ze hun kind niet goed hebben opgevoed. De rode draad is dat iedereen dacht de enige te zijn die rondliep met het idee afscheid te nemen van het geloof."

"De Nederlandse samenleving zal haar kijk op deze mensen ook moeten bijstellen. Religie is altijd een deel van je identiteit, dus wie afstand neemt van de islam neemt nog geen afstand van zijn roots. Je kunt de feesten, gebruiken en rituelen nog steeds omarmen. Niet belijdende katholieken die niet vasten vieren toch ook carnaval. En geen enkel 'kamp' komt met bewijs. We waren verbaasd dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar deze materie. Zelfs de schatting van het aantal moslims in ons land is nattevingerwerk."

Platform Nieuwe Vrijdenkers 

Het Humanistisch Verbond is het Platform Nieuwe Vrijdenkers gestart, een ontmoetingsplek voor atheïsten, agnosten, vrijdenkers en humanisten met een moslim-achtergrond.

Meer informatie hier. 

Zie ook:

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 


Meer over ex-moslim, ongelovig, seculiere moslim, vrijdenkers, vrijzinnig.

Delen: