“Terrorisme te snel en makkelijk gekoppeld aan uitsluitend islam”

In achtergronden door Tayfun Balçik op 02-10-2020 | 08:01

Voor het project Moslims op TV heeft Tayfun Balçik in de zomer drie maanden nieuws over ‘de moslims’ en of ‘de islam’ op Nederlandse TV gevolgd. In het filmpje dat we hieronder delen (waarvan nog drie andere volgen met andere experts) gaat hij in gesprek met PhD-student Tasniem Anwar, die aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) promoveert op de financiering van terrorisme. Aan de hand van vier fragmenten analyseren zij het nieuws over ‘moslimterreur’ in Nederlandse media.

De eerste twee fragmenten die Anwar en Balçik bespreken, zijn van het programma Goedemorgen Nederland (WNL) en gaan over het al dan niet terughalen van ‘IS-vrouwen’ en hun kinderen uit Syrië naar Nederland. Een heet hangijzer in de Nederlandse politiek en media. De juridisch-rationele én de emotionele kanten in het debat worden in de uitzending van 19 juni 2020 (vanaf minuut 03:45) belicht, door Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven en de campagnestrateeg Frits Huffnagel.

In de uitzending van 26 juni 2020 (vanaf minuut 08:45) spreken de advocaat Willem Jan Ausma en de CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma over de kwestie. Tasniem Anwar en Tayfun Balçik belichten ook hier opvallende punten in de discussie zoals die bij deze fragmenten werd gevoerd.

In het derde fragment (Nieuwsuur, vanaf minuut 29:42) gaat het over protesten in gebieden die onder controle zijn van het Assad-regime in Syrië. De economie is ingestort in het door oorlog verscheurd land. Daar komen de sancties van Amerika nog bovenop. Tasniem Anwar en Tayfun Balçik focussen hier onder meer op het gebruik van de term ‘terrorisme’, voor welke groepen wordt het gebruikt, en voor welke juist niet?

Bij de bespreking van het laatste fragment wordt die term weer onder de loep genomen. Nu naar aanleiding van een bericht (Nieuwsuur, vanaf minuut 15:23) over een  mes-aanval in de Britse stad Reading, waarbij drie mensen zijn gedood en meerdere gewonden zijn gevallen door een Libiër.

 

Zie ook: 

Terrorist, vrijheidsstrijder of verward?

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Zie ook het interview met onderzoeker Tayfun Balcik: "Ik nodig mensen uit kritisch met ons mee te kijken"

Alle artikelen die in het kader van dit onderzoek verschijnen, vindt u hier.

Meer artikelen op Republiek Allochtonië over Moslims in Nederlandse media 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over islam en media, media, moslimsoptv, radicalisering, terrorisme.

Delen: