Terugkijken: Martin Luther King bezocht twee keer Nederland

In achtergronden op 30-06-2017 | 08:04

In 1964 bracht Martin Luther King een bezoek aan Nederland voor een preek in de RAI in Amsterdam tijdens de Baptisten-wereldconferentie. Een jaar later kwam King opnieuw naar Nederland. Tijdens het 17e lustrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam ontving hij een eredoctoraat in de sociale wetenschappen.

Het was tot het laatste moment spannend of King naar de baptistenconferentie, kon komen omdat King destijds aan de lopende band werd opgepakt door de Amerikaanse politie. Toen King geheel afspraak arriveerde op Schiphol, was er geen delegatie om hem op te vangen.  Een deel van de baptistendelegatie was de weg kwijt geraakt en een ander deel had autopech. 

King en zijn meegereisde secretaris Young kregen 's avonds alsnog een welkomstdiner met Nederlandse baptistenleiders. Op het menu stond bloemkool met een zacht-zure saus. Zijn toespraak werd zelfs uitgezonden. Het Nieuwsblad van het Noorden schreef een dag later: 

‘Het was een indrukwekkende belevenis de bezielende woorden van deze grote (geweldloze) voorvechter voor gelijkstelling van de negers en de blanken te horen uitspreken in een hem welgezinde blanke omgeving. Overheersend en niet mis te verstaan was zijn ernstige kritiek op de status-quo-instelling van de kerk. De t.v.-overbrenging was uitstekend. Sober registreren met eenmaal een wat grotere close-up was in dit geval de aangewezen weg.’


En het Vrije Volk schreef:

‘Het was alsof dr. King over de hoofden van 5000 mannen, vrouwen en (vele) jongeren heen zich tot alle mensenkinderen richtte toen van zijn krachtig gevormde lippen deze woorden vloeiden: “Wij hebben leren zwemmen als vissen, en vliegen als vogels, maar wij hebben nog niet geleerd op aarde als broers en zusters met elkaar te lopen.” Toch heeft dominee King ook kunnen vertellen, dat steeds meer blanke christenen in het laatste half jaar de negers steun komen bieden.’  

Bron en meer: Andere Tijden.

 

Eredoctoraat

Een jaar later ontving King een eredoctoraat in de economische wetenschappen van de Vrije Universiteit.  Minister-president Efrain Jonkheer van de Nederlandse Antillen en prins Bernhard kregen ook een eredoctoraat. 

 

Herdenking

In 1968 werd King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten. In Amsterdam werd een herdenking georganiseerd.

 

 

Deze zomer zal Republiek Allochtonië in de serie Zomergasten regelmatig historische tv- of filmbeelden tonen. Dit is de eerste aflevering uit deze serie. 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


 


Meer over achtergrond, martin luther king, zomergasten.

Delen: