Tsunami? Minder dan 1 % van het aantal vluchtelingen komt naar het Westen

In achtergronden door Carolus Grütters op 23-10-2011 | 14:09

Carolus Grütters, onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen vecht tegen populistische prietpraat. Hij gebruikt feiten en cijfers in zijn strijd tegen vooroordelen en halve waarheden.

Zo wijst hij in Trouw op de laatste cijfers van de UNHCR erbij om het schrikbeeld van een tsunami aan vluchtelingen vanwege de Arabische lente te ontzenuwen. In het eerste half jaar van 2011 meldt de vluchtelingenorganisatie van de VN een stijging van het aantal vluchtelingen met 17 procent. "Maar in Nederland is het percentage eerste aanmeldingen met 11 procent afgenomen."

Volgens Grütters is krap 1 procent van alle vluchtelingen in staat is naar het Westen te reizen om daar bescherming aan te vragen. "En die ene procent meldt zich echt niet met brochures in de hand, weloverwogen bij een of ander loket om een enkele reis naar walhalla-Nederland ofzo te boeken. Dat beeld wordt wel geschetst"

Slechts een kleine rol spelen recente specifieke maatregelen om de toestroom in te perken: "Terwijl dit in het politieke debat van groot belang wordt geacht."

Grütters komt in zijn onderzoek geen aanzuigende werking tegen. Het bestaat niet, maar leidt volgens hem wel tot oneerlijke maatregelen.

Lees meer in Trouw.

Meer artikelen met immigratiecijfers, kijk hier


Meer over carolus grütters, cijfers, feiten, immigratie, onderzoek.

Delen: