Tweede generatie allochtone Nederlanders in de lift

In achtergronden door Floris Meijer op 26-11-2010 | 11:16

Tweede generatie allochtone Nederlanders gaan vooruit. Deze groep doet het steeds beter in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Zij genieten vaker hoger onderwijs, hebben betere kansen op een baan en zijn om die reden ook vaker economisch zelfstandig dan hun ouders. Dat blijkt uit het 'Jaarrapport Integratie 2010' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat donderdag werd gepresenteerd.

Tekst: Floris Meijer

De vier grootste groepen in Nederland geboren allochtonen – Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders – integreren significant beter dan hun ouders. Opvallend is dat zij zich vaker als Nederlander beschouwen dan allochtonen van de eerste generatie. Zij trouwen ook vaker met een huwelijkspartner die in Nederland geboren is, iets dat vaak wordt gezien als een teken van integratie. Eerste generatie allochtonen trouwen veel vaker met een partner die in het land van herkomst geboren is.

Tegelijkertijd blijft de criminaliteit onder deze groepen echter wel een probleem, aldus het CBS. Niet-westerse jongeren blijven oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Ook de gezondheid van veel tweede generatie allochtonen is vaak slechter dan hun autochtone leeftijdsgenoten.

In het CBS-rapport wordt dit jaar naast de vier voornaamste allochtone groepen ook aandacht besteed aan vluchtelingen (Afghanistan, Somalië) en arbeidsmigranten (Oost-Europa).

Het rapport werd donderdag door Directeur-Generaal van het CBS Gosse Van Veen overhandigd aan Sadik Harchauoi, voorzitter van de raad van bestuur van FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken.

Lees hier het Jaarrapport Integratie 2010 van het CBS.


Meer over CBS, eerste generatie allochtonen, Floris Meijer, Jaarrapport Integratie 2010, onderzoek, Tweede generatie allochtonen.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 27/11/2010 18:10

Erg goed om te lezen!

Tegelijkertijd wacht ik nog steeds op een echte aanpak van het probleem van het crimineel bezig zijn van zulke grote groepen Marokkanen. Ik denk toch echt dat de gemeenschap nu ook moet durven zichzelf en ouders van die slachtoffers hierop echt te gaan aanspreken want de ouders zijn toch meestal diegenen die er het meest toe hebben gedaan dat hun kind crimineel gedrag gaat vertoont. Simpelweg door er niet te zijn op al die momenten waar dat - zeker in de samenleving hier - noodzakelijk is.
Spreek dat nu eens uit in de moskee en in de media!