Update van overzicht van incidenten rond moskeeen

In achtergronden door Ewoud Butter op 23-06-2015 | 20:09

Vandaag werd bekend dat een moskee i Roermond is bedreigd met een aanslag. Vormen van geweld tegen moskeeen komt geregeld voor.
Van de naar schatting 475 moskeeën in Nederland heeft meer dan een derde (39 %) in de afgelopen tien jaar te maken gehad met één of vaak meerdere voorvallen van discriminatoire agressie en geweld.
Van de 84 moskeeorganisaties die een vragenlijst over tegen hen gerichte agressie hebben ingevuld, heeft twee derde (68 %) verschillende vormen van agressie meegemaakt en een derde (32 %) niet.

Hieronder een update van de lijst met incidenten die bij Republiek Allochtonië bekend zijn. Of in alle gevallen ook daadwerkelijk sprake is van moslimhaat is niet zeker, omdat de daders en hun motieven vaak onbekend blijven. Dat geldt ook bij andere vormen van hatecrime.

Deze lijst publiceren we sinds maart 2010. De lijst is samengesteld op grond van mediaberichten en eerdere blogs op Republiek Allochtonië, Frontaal Naakt (t/m 2009) en de database van Rechtspraak.nl.  Soms krijgen we ook rechtstreeks meldingen van moskeeen of moskeekoepels. Deze lijst is bij lange na niet compleet. Uit het onderzoek van Van der Valk blijkt dat veel moskeen melden dat de politie weinig met de aangiftes doet: de politie leek niet geïnteresseerd, deed niets of pas na verloop van tijd. Bovendien klaagden veel respondenten over de gebrekkige communicatie door de politie. In maart van dit jaar werd ook bekend dat justitie zelden tot actie overgaat na  een aangifte van discriminatie.

Hieronder het overzicht:

Oproep:

Heeft u aanvullingen op deze lijst of staan er onjuistheiden in? Geef het aan ons door en mail naar info@republiekallochtonie.nl.
Komt u andere vormen van moslimhaat tegen. Mail het ons ook. 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Link:

Stichting Harissa heeft op grond van haar gegevens in samenwerking met partners in Engeland en Frankrijk een kaart gemaakt met incidenten

Ineke van der Valk presenteert Monitor Moslimdiscriminatie

Moslimhaat: minstens 174 moskeeen hebben te maken gehad met één of meerdere incidenten

Toename van antisemitisme en moslimdiscriminatie? De cijfers

Geweld tegen moskeeen neemt sterk toe (artikel in De Groene, via blendle)

Eerdere updates van deze lijst vindt u hier

Luister hier naar de Reporter rapportage over islamofobie

 

Meer over moslimhaat/moslimdiscriminatie/islamofobie op dit blog vindt u hier

Meer over antisemitisme hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over ewoud butter, incidenten, islamofobie, moskee, moskeeen, moslimhaat, onderzoek.

Delen: