Veel aandacht voor Hirak. Een update.

In achtergronden op 23-04-2018 | 21:04

Na het publiceren van de peiling onder Marokkaanse Nederlandse Hirak-activisten, volgden een reactie van Rif Alert en besprak minister Blok die de kwestie met zijn Marokkaanse collega's. Ook vond er een succesvolle en vredige mars in Den Haag plaats waar de demonstranten protesteerden tegen mensenrechtenschendingen in De Rif en voor de vrijlating van politieke gevangen. De mars was georganiseerd door familieleden van politiek gevangenen.

Vorige week donderdag publiceerde Republiek Allochtonië een peiling waaruit bleek dat veel Marokkaans-Nederlandse Hirak activisten deze zomer niet naar Marokko gaan, omdat ze bang zijn om in Marokko opgepakt te worden of omdat ze vrezen dat familie en vrienden door een bezoek aan Marokko in de problemen kunnen komen. De Hirak-activisten die wel naar Marokko willen of moeten gaan, nemen bijna allemaal voorzorgsmaatregelen. 

Rif Alert

Er zijn in Nederland verschillende comités bezig met de situatie in Noord-Marokko. Eén van deze organisaties, Rif Alert, reageerde donderdag op de peiling met de volgende verklaring:

Met grote zorgen heeft Rif Alert kennisgenomen van de bevindingen van de peiling van Republiek Allochtonië. Deze uitkomst bevestigt helaas wat wij al vermoedden en waar wij al langer voor waarschuwen. Maar het blijft zorgwekkend om te zien hoever de invloed van Rabat reikt en hoeveel Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond zich blijkbaar geïntimideerd voelen en zich genoodzaakt zien Marokko niet te bezoeken of voorzorgsmaatregelen te treffen.

Deze gang van zaken moet daarom onmiddellijk een halt worden toegeroepen. Rif Alert roept de regering en de Tweede Kamer op om in actie te komen voor de vrijheid en veiligheid van Marokkaans-Nederlanders die solidair zijn met de vreedzame protestbeweging in de Rif. Met zijn bezoek morgen aan Marokko verzoeken we minister Blok hem dit punt stevig aan te kaarten. Dat geldt evenzeer voor de grove schendingen van de mensenrechtenrechten waar demonstranten van de Hirak mee te maken hebben.

Minister Blok

Willemijn de Koning, correspondent van de NOS in Marokko, schreef vrijdag dat de minister de kwestie met zijn Marokkaanse collega's had besproken: 

Volgens journalistiek platform Republiek Allochtonië durft de helft van de Marokkaanse Nederlandse Hirak-aanhangers deze zomer niet naar Marokko. De activisten zijn bang om opgepakt te worden, mede naar aanleiding van berichten dat de Marokkaanse autoriteiten eerder dit jaar arrestatiebevelen hadden uitgevaardigd tegen een aantal Marokkaanse Nederlanders.

Blok heeft deze zorgen naar eigen zeggen vandaag overgebracht. "Daarop zei zowel de premier als de minister van Justitie, dat ze als ze niet gezocht worden vanwege ernstige criminaliteit met een gerust hart hierheen kunnen komen."

(..) Ook benadrukte de minister het belang van het respecteren van mensenrechten. "Ik vind het belangrijk dat mensen hun mening mogen uiten en mogen demonstreren. En als er al sprake is van een rechtszaak, dat er dan een eerlijk proces plaatsvindt."

In de Marokkaanse media is de reactie van de Marokkaanse regering  te lezen. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Bourita weigert de bemoeienis van Nederland met de Hirak in de Rif. Hij verklaart: "De situatie in de Rif is geen diplomatieke kwestie, het is een interne aangelegenheid die beslist niet besproken wordt met andere landen". Hij voegde eraan toe: "Dit vraagstuk gaat alleen Marokko aan. Wij hoeven geen lessen te krijgen of in gesprek te gaan over dit vraagstuk". 

Mars in Den Haag

De succesvolle en vredige mars tegen mensenrechtenschendingen in De Rif, die georganiseerd werd door families van de politieke gevangenen die in het kader van de Hirak vast zitten, trok afgelopen zaterdag een duizend mensen: jong, oud, man en vrouw. Er waren ook veel aanwezigen uit België, Duitsland en andere Europese landen. Het was de eerste keer dat er in Europa/Nederland  een protestactie werd gehouden door de families zelf. Farida Houdoe (zus van Abdelali Houdoe die in Casablanca vastzit) was daarin duidelijk de zeer gewaardeeerde drijvende kracht.  

De Mars begon na 14.00 uur met enkele toespraken van o.a. Farida Houdoe, Europarlementarier Kati Piri (PvdA) die een kunstwerk ontving als dank voor haar inzet voor de Hirak en de vader van Nasser Zefzafi, de gevangen leider van de Hirakbeweging. Ook de moeder van Nasser Zefzafi was aanwezig. Zij spraken het publiek toe vanaf een speciaal daartoe ingericht podium in het Haagse park Koekamp, niet ver van Den Haag CS.

Als blijk van dank voor de getoonde steun en solidariteit deelden de families rozen uit aan de demonstranten. Rond 16.00 uur trok de stoet demonstranten door de straten van Den Haag waarbij sommige demonstranten spandoeken droegen of borden met portretten van de Hirak gedetineerden. Leuzen waren ook te horen, zoals: “We eisen nu de vrijlating van de gevangenen” of “Lang leve de Rif” etc...

Tegen 18.00 sloot de mars af op de plek waar hij begon. De mars werd ook bijgewoond door politici. Bij het begin van de mars waren behalve Kati Piri ook Lilianne Ploumen (PvdA, ook op podium) aanwezig. Sadet Karabulut (SP), die ook al lange tijd bijzonder betrokken is bij de Hirakbeweging, sloot later ook aan. 

De ouders van Nasser Zefzafi, maar ook andere familieleden waren erg ontroerd door de steun die zij hebben ervaren. Zij riepen op voor eenheid en solidariteit. Zij hebben aangegeven hun opgepakte dierbaren op de hoogte te stellen van het verloop en het succes van de mars. Voor sfeerbeelden facebookpagina van Farida Houdoe. 

Amazigh Times maakte de volgende opname:

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij bijdragen van enkele Hirak activisten. Waarvoor dank. 

Update:

In een eerdere versie stond dat Farid Azarkan en Tunahan Kuzu (beiden DENK) ook aanwezig waren. Dit was ons gemeld, maar werd direct na publicatie door verschillende deelnemers aan de mars betwist. Deze passage is daarom verwijderd.

Zie ook:


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over hirak, minister Blok, Rif Alert.

Delen: