Verzet tegen moskee(bouw) steeds meer georganiseerd

In achtergronden door Roemer van Oordt op 12-04-2018 | 22:02

Rechts in Verzet heeft de afgelopen nacht zowel in Houten als in Enschede met anti-islamleuzen op borden en spandoeken actie gevoerd tegen de bouw van een moskee. In beide gevallen is de komst van de moskee na zorgvuldige afweging goedgekeurd door de gemeenteraad. Extreemrechts probeert met gericht georganiseerde acties en met door het OM gedoogde uitspraken sahlonfähig te worden. De reacties zijn over het algemeen lauw of naïef.

In Enschede wordt het zo langzamerhand een rituele dans. Dit keer bleef de actie echter niet beperkt tot de geplande bouwplaats, maar werden de twee bestaande locaties van de Islamitische Stichting Nederland (ISN), die samen opgaan in de nieuwe moskee, persoonlijk bezocht.

Aan 1Twente Enschede liet het net gekozen raadslid van DENK Enes Sariakçe weten:

"Het is natuurlijk de zoveelste keer dat er in Enschede een protest is, maar het is voor het eerst dat het ook bij de bestaande moskee gebeurt. Ik kan me goed voorstellen dat dit een gevoel van veiligheid ontneemt."

In een tweet zei hij:


Onno van Velhuizen - u weet wel, de bij een vorige actie van Pegida Nederland nog woedende, naar juridische stappen zoekende burgemeester die toen nog aan de Ku Klux Klan refereerde - citeerde de tweet en voegde daar aan toe:


Dat wordt dan hard meedenken en adviseren, vooral omdat Rechts in Verzet opnieuw heeft aangekondigd het hier niet bij te laten en er in een later stadium iets  'groters' van te gaan maken.


Houten

Ook in Houten, waar Rechts in Verzet het stadhuis ontsierde door spandoeken met leuzen als Íslam is terreur', kondigen ze openlijk vervolg aan.


Burgemeester Wouter de Jong noemde de actie met spandoeken 'flauw': 

,,Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en om die te verkondigen. Maar om dat op deze manier te doen, met spandoeken, vind ik flauw. Liever was ik met de mensen, die de spandoeken hebben opgehangen persoonlijk in gesprek gegaan. Daar sta ik overigens nog steeds voor open, ze hoeven mij alleen maar te bellen.”

Ook woordvoerders van politieke partijen vinden 'dat we in Houten zo niet met elkaar om moeten gaan'. Ik betwijfel of ze weten wie ze tegenover zich hebben.

Bestuurslid van de moskee in oprichting Ahmed Hadji zei tegen RTV Utrecht: "Wij, de moslimgemeenschap in Houten, zijn mensen van vrede en barmhartigheid. Mensen mogen protesteren."

Koers extreemrechts 

Zoals ik al eerder constateerde proberen extreemrechtse en nationaal-populistische bewegingen in Nederland door doelgerichte acties tegen de komst van islamitische instituties en vluchtelingen met uitspraken en bedreigingen die volgens het OM kennelijk onder de vrijheid van meningsuiting vallen (niet gericht tegen moslims, wél tegen de islam) salonfähig te worden. Daarbij wordt door zowel Rechts in Verzet als Identitair Verzet en Pegida Nederland consequent bedreigd met (meer omvattende) herhaling - dit is nog maar het begin, we beginnen klein, wij trappen af, u hoort nog vaker van ons, wij gaan hier een verzetsvoorbeeld voor Nederland neerzetten.....

Dat georganiseerd extreemrechts in Nederland nauwelijks serieus wordt genomen blijkt niet alleen uit de doorgaans lauwe of naïeve reacties vanuit de politiek; ook de AIVD heeft een blinde vlek voor geweld en agressie van extreemrechts.

Gisteren werd in een bijeenkomst met David Friggieri, de coördinator tegen moslimhaat van de Europese Commissie, door meerdere sprekers gewaarschuwd voor deze ontwikkeling. Uit gesprekken met een groot aantal bestuurders van islamitische (koepel)organisaties is mij de afgelopen periode ook duidelijk geworden dat zij het door extreemrechts en nationaal-populisten georganiseerde verzet tegen (de bouw van) moskeeën niet langer zien als incident, maar als een gevaarlijke trend. 


Meer lezen?

Foto's bij de Anadolu moskee in Enschede; ontvangen via Islamitische Stichting Nederland 

 

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 

 


Meer over enschede, extreemrechts, houten, isn, moskeebouw, moslimhaat, nationaal-populisten, rechts in verzet.

Delen: