Yassmine El Ksaihi: één op de vier kinderen groeit op in armoede. Dat is onacceptabel

In achtergronden op 10-03-2018 | 14:18

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart verschijnen op Republiek Allochtonië korte portretjes van kandidaten van verschillende partijen uit vooral de grote steden die volgens de peilingen op een verkiesbare plek staan. Voor deze portretjes krijgen de kandidaten dezelfde vragen.

Het tweede portret is van Yassmine El Ksaihi. Zij staat 8e op de lijst van D66 Amsterdam. Yassmine zat de afgelopen drie maanden al in de Amsterdamse gemeenteraad met de portefeuilles armoede, werk en participatie.

1. Wat voor opleiding heeft u gevolgd en wat voor werkervaring heeft u?

Ik heb commerciële economie gestudeerd (scriptie wacht nog steeds op me) en ben nu werkzaam voor de gemeente Zaanstad als relatiemanager. Ik ben de verbinding tussen buiten en binnen. Daarnaast heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan op het maatschappelijke middenveld. De afgelopen 3 maanden ben ik raadslid geweest met de portefeuilles armoede, werk en participatie.

2. Waarom bent u politiek actief geworden?

In al mijn nevenactiviteiten en werk liep ik tegen beleid aan en het grote verschil tussen theorie en praktijk. Ik wilde mijn steentje bijdragen aan de samenleving door op grond van mijn praktijkervaringen bij te dragen aan politieke besluitvorming. Om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen en onze democratie beter uit te leggen aan de Amsterdammers en te participeren hierin.

3. Waarom moeten we op uw partij stemmen?

D66 is een echte middenpartij, van de nuance en in oplossingen denkend. D66 is kritisch en denkt altijd vanuit de inhoud. Het meest trekt mij aan dat het een sociaal liberale partij is. Liberaal in de zin dat iedereen vrij moet kunnen zijn als individu, en sociaal dat er altijd een sociaal vangnet is voor de kwetsbaren onder ons. Ons mensbeeld is gebaseerd op vertrouwen en geen wantrouwen.

4. Stel dat uw partij niet zou bestaan, op welke partij zou u dan stemmen?

Dat vind ik een lastige vraag, ik denk dat ik dan zwevend zou zijn. Er zijn voor middenpartijen eigenlijk geen alternatieven.

5. Waarom moeten we op u stemmen?

Omdat u dan stemt op iemand die met passie zich zal inzetten voor een inclusieve samenleving met een extra focus op armoede, participatie en ontwikkeling. Ik doe geen beloftes die ik niet kan waarmaken en zal altijd het eerlijke verhaal blijven vertellen. Ik dichtbij mezelf blijf en dienstbaar aan de Amsterdammers.

6. Wat is volgens u het belangrijkste probleem in Amsterdam?  Wat moet er volgens u de komende vier jaar gebeuren om het probleem op te lossen?

Er valt hier veel op te noemen, maar voor mij zal de focus liggen op de armoedeproblematiek en de nieuwe groep werkenden armen. Nog steeds groeit 1 op de 4 kinderen op in armoede. Dit is onacceptabel. Een van de oplossingen: Er zal één armoedebudget moeten komen dat toegankelijker en overzichtelijker moet worden. Maatwerk is daarbij essentieel. Af van het systeemwerken en het gezin centraal laten staan.

7. Welke partijen moeten de komende jaren volgens u een college gaan vormen?

Nou in ieder geval D66 met 2 andere partijen. D66 heeft afgelopen jaren constructief samengewerkt en zeker op de sociale thema’s was er vaak een raadsbrede steun voor initiatieven. Dit zou ik in ieder geval willen continueren.

8. Op welke website kunnen we eventueel meer informatie over u vinden?

Op de D66 Amsterdam pagina vindt u meer info en mijn LinkedIn pagina is wat uitgebreider.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen hier


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


 


Meer over #gr2018, #kandidaten2018, yassmine el ksaihi.

Delen: