Zwarte Piet veroorzaakt toename discriminatie in Amsterdam

In achtergronden door Ewoud Butter op 03-06-2012 | 21:21

'Zwarte Piet' en producten als 'negerschmink' en 'negerpruiken' leidden vorig jaar tot veel klachten bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Hierdoor was er bijna sprake van een verdubbeling van het aantal klachten op de discriminatiegrond 'ras, afkomst, huiskleur'. Het aantal klachten op grond van andere discriminatiegronden nam in de meeste gevallen af.

Veel klagers vinden het bezwaarlijk dat Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten elk jaar weer door de burgemeester worden ontvangen. De knecht is een karikatuur, vinden de klagers. Jessica Silversmith, directeur van het MDRA, laat aan Radio Nederland Wereldomroep weten dat de klachten onder andere afkomstig waren van verschillende Surinaamse en Antilliaanse organisaties, al dan niet uit de kunstsector. "Dat is een groep waar we normaal weinig klachten van binnenkrijgen," aldus Silversmith.
Er was vorig jaar veel te doen over Zwarte Piet nadat tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas vorig jaar in Dordrecht en de intocht in Amsterdam een aantal demonstrerende kunstenaars werden opgepakt.

Klachten naar discriminatiegrond

Hieronder het overzicht naar discriminatiegrond. Het MDRA kopt op haar site dat er sprake is geweest van een toename van discriminatieklachten in 2011. Nadere bestudering van de cijfers uit het jaarverslag dat er afgezien van de eerste discriminatiegrond, in de meeste gevallen sprake is van een afname of een gelijk aantal klachten.

Bron: jaarverslag MDRA

Cijfers

Je kunt je overigens afvragen wat de waarde is van de cijfers van de discriminatiebureaus. Het aantal meldingen van discriminatie is sterk afhankelijk van de aangiftebereidheid onder de slachtoffers van discriminatie. Deze aangiftebereidheid wordt mede bepaald door de mate waarin slachtoffers weten waar ze aangifte kunnen doen en hun vertrouwen dat er door het antidiscriminatie meldpunt en justitie ook wat met hun aangifte wordt gedaan.

In een recent onderzoek van het Amsterdamse O+S (2010) naar discriminatie in de regio Amsterdam- Amstelland wordt op grond van onderzoek geschat dat slechts in 5% van de gevallen van discriminatie melding wordt gedaan. Op grond daarvan zou je dus kunnen stellen dat er in de regio Amsterdam 22.000 keer per jaar melding gemaakt zou kunnen worden van discriminatie.

Links:

jaarverslag MDRA

Artikelen over Zwarte Piet van o.a. Hassnae Bouazza, Rhoda Woets, eerstkoffie en Peter Breedveld.

Meer artikelen over discriminatie op dit blog hier.


Meer over amsterdam, discriminatie, ewoud butter, mdra, onderzoek, zwarte piet.

Delen:

Reacties


vereniging Real Indian Nation - 18/11/2014 00:18

Nederlanders zijn altijd al de grootste racisten geweest, daar kun je de geschiedenis boeken op na slaan.
Zij het om slavenhandel, zij het om vermoorden van indianen.
Ook 2 jaar geleden met de tooi van Joan Franka bewees Nederland hoe racistisch ze zijn door doodbedreigingen aan zowel mij als mijn vereniging te uiten.
Respect voor andere culturen is daarom dan ook ver te zoeken.

Noëlla verbunt - 22/05/2014 18:16

Ik vind het een groot gezeik , ik ben zelf ook zwart maar ik ben er mee opgeroeid en ik vind het een groot gekwats van jullie.

vanhetgoor - 09/06/2012 16:52

Laat dat fop-meldpunt zich eerst maar eens richten de belangrijkste discriminatie door Zwarte Piet zelf! Het is mij en velen andere al jaren lang een doorn in het oog dat het juist Zwarte Piet is die bij kinderen van rijke ouders grote cadeaus brengt en bij kinderen van arme ouder kleine cadeaus.

Ik denk dat die mensen bij dat fop-meldpunt de zon niet in het water kunnen zien schijnen, heeft er eindelijk een neger een mooie vaste baan, elf maanden per jaar in Spanje zitten, op het strand met een Cuba Libre er bij, werkend aan zijn kleurtje. Hooguit één maand per jaar werken, en dan gaat dat fop-meldpunt nog klagen ook, wat willen ze dan? Moet Zwarte Piet dan zelf de zak krijgen?

Om eerlijk te wezen, dat zogenaamde meldpunt discriminatie regio Amsterdam wordt voor de gek gehouden. Sinterklaas komt al honderden jaren in Nederland, en al honderden jaren is zijn zwarte knecht een gerespecteerd onderdeel van het geheel. Hij is een graag geziene gast! Er zijn natuurlijk heel wat mensen die graag in de schoenen van Zwarte Piet zouden hebben willen staan, maar er niet voor gevraagd worden, te magere lipjes, te blanke huid, te spits neusje. Doe maar lekker huilie huilie! Die klachten neem ik niet serieus, net zo min als het meldpunt discriminatie regio Amsterdam! Het is nu juni en Zwarte Piet is in geen velden of wegen te bekennen!

Laat dat fop-meldpunt maar eens gaan kijken naar de kerstman, die heeft tal van lichamelijk onvolgroeide mensen als slaven voor hem werken om speelgoed in elkaar te zetten. Het lijkt China wel! Allemaal downsyndroom of dwerggroei, en dat moet dan het hele jaar door zwoegen. Dat is pas discriminatie!