Het gelijk van Flip van Dyke

In feiten door Flip van Dyke op 03-12-2015 | 12:22

Twee weken geleden liet het CBS weten dat er in oktober sprake was van een recordaantal asielaanvragen. Het bericht werd kritiekloos overgenomen door de ganse pers en door politici.

Was er dan niemand die een vraagteken plaatste bij het CBS-bericht? Jawel, er was één blogger, Flip van Dyke, die het CBS niet geloofde.

Volgens Van Dyke, die al sinds 2009 in zijn blogs de feiten over immigratie en emigratie checkt, was het CBS-bericht grote onzin. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans van de Volkskrant ging de feiten checken en kon niet anders dan concluderen dat Van Dyke gelijk heeft. Het CBS, en de IND die de cijfers aanlevert, belazeren de boel.

Het CBS meldde twee weken geleden dat er in oktober 11.700 asielaanvragen, ruim drieduizend meer dan de maand daarvoor en 'meer dan ooit in een maand'. Flip van Dyke twitterde naar aanleiding hiervan:

 

 

Navraag door de Vokskrant bij de IND leert dat  er in  september inderdaad veel aanvragen bleven liggen. 'Daardoor lijkt het alsof er in oktober meer asielzoekers naar Nederland zijn gekomen dan in september. Terwijl het tegendeel het geval is', erkent een woordvoerster van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tegenover de Volkskrant.  In werkelijkheid waren er in september 12.800 aanvragen, en in oktober 9.100 - en daarbij zitten ook enkele honderden asielzoekers die opnieuw aanvraag doen, en nareizende familieleden.

Van Dyke heeft de indruk dat de IND de instroomcijfers bewust hoger doet lijken dan het geval is. En volgens Maarten Keulemand, die de persberichten van de IND nog eens las, heeft Van Dyke ook hier een punt.

Zo liet de IND begin november per persbericht weten dat er 1800 asielzoekers naar Nederland waren gekomen: 'opnieuw een lichte stijging ten opzichte van de totale instroom in de week ervoor (toen 1700).'
Wat de dienst onvermeld liet, is dat het aantal asielzoekers twéé weken daarvoor 2200 was, en de week daarvoor 2500: door de bank genomen was er gewoon sprake van een daling. Bij andere gelegenheden meldde de dienst dat de asielinstroom 'hoog en stabiel' en 'onverminderd hoog' was en dat er 'nog geen afname' was.

'Het grote probleem', stelt Van Dyke in de Volkskrant, 'is dat de politiek zich er gewoon niet voor interesseert. Dat geeft de ambtenaren vrij spel.'

Flip van Dyke kunt u volgen op twitter.

 

em>Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

 

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!Meer over asielzoekers, cbs, cijfers, factcheck, feiten, flip van dyke, immigratie, onderzoek, vluchtelingen.

Delen: