Migratie: Polen aan kop. Turken sluiten de rij.

In feiten door Flip van Dyke op 29-11-2014 | 10:11

Netto was de immigratie van allochtonen (eerste en tweede generatie) 25.505 mensen in 2013. Polen zorgden voor meer dan een derde van dat saldo en Turken nu juist dat het saldo lager is geworden.

De netto-immigratie uit alleen Polen in 2013 was groter dan die van alle 47 moslimlanden bij elkaar.

Dit artikel geeft inzicht in het netto aantal immigranten van allochtonen. Zowel de grote herkomstgroepen als ook continenten, maar ook van de eerste en tweede generatie.

In figuur 1 staan de grote herkomstgroepen en de continenten waar die vandaan komen. De netto-immigratie van autochtonen en de totalen van westerse en niet-westerse tweede generatie heb ik in dit  artikel uitgebreid behandeld. Netto kwamen er 35.073 allochtonen van de eerste generatie bij door migratie. Daarvan was ruim een derde (12.912) niet-westers en 22.161 westers. Het is logisch dat er meer tweede generatie ons land verlaten dan dat er komen want die generatie is per definitie in Nederland geboren. Het negatieve migratiesaldo is van die groep -9.568 en daaraan heeft voor meer dan tweederde de niet-westerse tweede generatie bijgedragen. Aan het totale (positieve) saldo van 25.505 allochtonen hebben westerse allochtonen voor driekwart (19.162) bijgedragen. t_1

De netto immigratie van de eerste generatie uit Afrika was 3.901. Ik heb meerdere artikelen geschreven over de migratie uit Afrika en wat enkele prominenten (Scheffer, Bolkestein) en charlatan Niemöller daarover schreven zodat ik kan volstaan met de constatering dat er nog steeds geen sprake is van een tsunami en dat de voorlopige cijfers van dit jaar dat ook niet laten zien, alhoewel er wel sprake is van een stijging (Eritreeërs). Er vertrokken netto 1.869 tweede generatie allochtonen en dat geeft 2.032 als eindresultaat. Het leeuwendeel (21.556, 60%) van de netto-immigratie van de eerste generatie komt uit Europa en daarvan komt meer dan 90% (19.687) uit de EU. De 47 moslimlanden hebben netto voor 6.773 meer 1ste generatie allochtonen gezorgd en de emigratie van de 2de generatie was 4.369 hoger dan de immigratie. Dat resulteert in een migratiesaldo van 2.404. In 2012 was het saldo nog negatief en dit jaar zal het waarschijnlijk flink stijgen (Syrië).

De landen

Ik heb overzichten gemaakt van de top 10 landen van de meeste netto-immigranten van de eerste, tweede generatie en totaal. Bij de tweede generatie juist van de  meeste vertrekkers. Tabel 2 is gesorteerd op de eerste generatie

t_2

Bij de tien landen met het hoogste migratiesaldo van de eerste generatie staat Polen met een straatlengte voorsprong op kop: 9.856 netto-immigranten van de eerste generatie en dat is ruim een kwart van de totale immigratie. Polen heeft dus meer netto-immigranten dan alle 47 moslimlanden bij elkaar. De plaatsen zeven t/m 10 worden ook ingenomen door EU-landen. Opvallend is dat het landen zijn uit de oude EU. Polen is het enige Oost-Europese land. Somalië en Syrië zijn de enige twee landen waarvan de immigranten voor het allergrootste deel bestaat uit asielzoekers. Het zijn ook de enige moslimlanden in het rijtje. Van de vier grootste niet-westerse groepen in ons land (Marokko, Antillen, Suriname en Turkije) vinden we de laatste drie in de top 5 met een negatief migratiesaldo. Turkije staat op 1. Netto is 0,2% van de eerste generatie vertrokken. Wie ontbreekt in tabel is Marokko. Dat land komen we wel tegen in tabel 3:

Tweede generatie

t_3

Deze tabel heb ik gesorteerd op het hoogste aantal netto vertrekkers van de tweede generatie. Ver bovenaan staat Turkije met 1.925 meer emigranten dan dat er mensen terugkomen. De grote vier neemt alle vier de eerste plaatsen in en dat is gezien hun omvang ook logisch, maar Turkije springt er echt bovenuit met een netto-immigratie -1.925. Dat is 1% van de populatie. Bij autochtonen is dat minder dan 0,1%. Zie ook mijn vorige artikel. De eerste en tweede generatie bij elkaar geteld geeft het totaal:

Totaal

t_4

In figuur vier voor de volledigheid de som van eerste en tweede generatie en daarin staat natuurlijk Polen bovenaan en Turkije helemaal onderaan. Totaal heeft de migratie voor 19.103 (0,12%) bijgedragen aan de bevolkingsgroei. Dat is dan het resultaat van een totale immigratie van 164.772 (een record) en een emigratie van 145.669 (ook een record). Het uiteindelijke saldo is zeker geen record. In het jaar 2.000 was het bijvoorbeeld 53.873.

Bron:

CBS Bevolkingsontwikkeling; herkomstgroepering en generatie Bevolkingsontwikkeling; herkomstgroepering en generatie

Zie ook de volgende artikelen:

Record emigratie uit onvrede? Loopt Nederland leeg?

Toch weer de joker van de massa-immigratie

Sterke stijging emigratie van mensen geboren buiten Nederland.

 

Flip van Dyke is migratieonderzoeker en factchecker. Dit is zijn website en dit zijn twitteradres. Meer stukken van Flip van Dyke op Republiek Allochtonië hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen
 


Meer over allochtonen, emigratie, factcheck, flip van dyke, immigratie, Marokkanen, massa-immigratie, moelanders, moslimlanden, Polen, Turken, turkse nederlanders.

Delen:

Reacties


orhan taptik - 05/12/2014 16:04

mooiiiiiiiiiiii