Hoe de NOS van een tik een landelijke hype maakte

In missers door Ewoud Butter op 21-01-2017 | 10:24

In de serie mediamissers deze week de NOS die van een kort handgemeen tussen twee asielzoekers een landelijke hype maakte.

Ook bruikbaar als cursusmateriaal voor een cursus Stemmingmakerij.

Donderdagavond wist de NOS te melden dat een Integratie-avond in Balk was begonnen met een vechtpartij. "Zo'n vier vluchtelingen vlogen elkaar in de haren in sociaal-cultureel centrum 't Haske" schrijft de NOS. Onder de kop een foto van een politieauto. 

Het bericht was gebaseerd op een bericht van Omroep Friesland (Integraasjejûn Balk Connect begjint mei knokpartij). 

Het bericht van de NOS werd al snel opgepikt en breed gedeeld. The Post Online kopte bijvoorbeeld: 

 

En een redacteur die zichzelf omschrijft als "rechts-reactionaire redactiehobbit" schrijft: "Heel erg lang duurde het integratie-avondje dan weer niet want vier asielzoekers begonnen gelijk met elkaar te vechten." Het leidt tot dit soort reacties onder het bericht:Bij Liefde voor Holland kunnen we lezen:

Linksgekken organiseren integratie-avond in Balk, GROTE VECHTPARTIJ: 4 'vluchtelingen' gaan los op elkaar.

De Dagelijkse Standaard schrijft  "nog voordat de avond goed en wel begonnen was, gingen vier asielzoekers met elkaar op de vuist. Het anders zo rustige Balk werd het decor van een ordinaire vechtpartij." Instemmend verwijst de Dagelijkse Standaard naar een tweet van Wilders, die naar aanleiding van het incident twittert:

De Dagelijkse Standaard: 

Daarmee slaat hij weer eens de spijker op de kop: toen de immigratiestroom richting Europa in 2015 echt op gang kwam, beweerden veel gevestigde politici dat het allemaal wel mee zou vallen. Het zou gaan om hoogopgeleide vluchtelingen die veel toe zouden voegen aan Nederland. Ieder weldenkend mens wist toen al dat daar niets van klopte, en dat wordt anno 2017 weer eens pijnlijk duidelijk.

Wat gebeurde er werkelijk die avond?

Er was ook een echte journalist, Jan Ligthart, van de Leeuwarder Courant aanwezig. Hij reconstrueert in een helder artikel de hype die ontstond. Uit zijn verslag blijkt dat twee mensen ruzie kregen. 

Voor de ogen van twee journalisten en een handvol vroeg aanwezige dorpsbewoners deelt een azc-bewoner een rake tik uit aan een andere asielzoeker. Die wil terugslaan, maar medebewoners grijpen snel in. Ze voeren de twee apart van elkaar naar buiten.

Ligthart doet navraag bij de politie

Een dag later ziet de politie weinig reden op het incident terug te komen. ,,Er ontstond onenigheid tussen twee mensen”, zegt Anthony Hogeveen van de politie Noord-Nederland. ,,Dat gebeurde na een belediging, maar het had verder niets met de achtergrond van de avond te maken.”

En Ligthart doet verslag van de avond:

"In Balk verloopt de avond in een gemoedelijke sfeer. Ook een van de vechtersbazen mengt zich later gewoon in de gesprekken met dorpelingen. Hij heeft een pleister boven zijn oog. De politie heeft de jongens toegesproken en daarmee is de kous af. Op hetzelfde moment dat Wilders en honderden reaguurders hun vingers blauw tikken over de ‘knokpartij’ zitten Stirgo, Gerard, Afke, Abdu en Lolke samen met elkaar aan een bruine boterham met Iraanse salade, precies zoals de bedoeling van de avond was."

Zie ook de Balkster courant voor een korte sfeerrapportage, waarin geen melding van de klap wordt gedaan.

Ondertussen in Nederland

In dezelfde week ging ook een Volendams café dicht na mishandeling van agenten, werden vijf jongeren in Lelystad opgepakt na een vechtpartij, werden in Groningen vechtersbazen veroordeeld die elkaar met staven en gaspistool te lijf gingen, gingen fans van Roda en Feijenoord met elkaar op de vuist, was er een massale vechtpartij in een café in Hulst, werd er gevochten na een aanrijding op de A50, liet zanger Douwe Bob weten niet vies te zijn van een knokpartij, etc. etc.

Ook werden er de afgelopen week honderden, misschien wel duizenden tikken uitgedeeld op schoolpleinen, op voetbalvelden, op straat, in huiskamers (200.000 slachtoffers van huiselijk geweld per jaar) en andere plekken die de krant niet haalden.

Deze tikken haalden ook niet de website van de NOS, die mogelijk uit angst om te worden beschuldigd 'weg te kijken' van problematiek rond asielzoekers, liever groots aandacht besteed aan achteraf een klein handgemeen. 

De winnaars van dit soort journalistiek zijn de mensen die er baat bij hebben dat er angst wordt aangewakkerd voor asielzoekers en vluchtelingen. Zij zien liever de splinter in het oog van de ander, dan de BALK in het eigen oog. 


Ewoud Butter is oprichter van Republiek Allochtonië. Hij werkt als zelfstandig onderzoeker en publiceert over o.a. diversiteitsvraagstukken, emancipatie en radicalisering. Meer van en over Ewoud op zijn blog of volg hem op twitter

Meer mediamissers hier

 

Meer feiten hier, meer onderzoek hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over asielzoekers, ewoud butter, mediamisser, mediamissers, nos.

Delen:

Reacties


mw. R.A.Eijkelboom - 21/01/2017 22:54

De reageerders hebben zeker nog nooit een tik uitgedeeld aan een vriendje of een broertje. Net als die Fractievoorzitter van de PVV, die heeft zeker ook nog nooit een tik uitgedeeld, wat een schijnheiligheid.

Is die oproerkraaiers fb pagina nog steeds actief? FACEBOOK waar ben je in vredesnaam mee bezig! Pak die gasten eens een keer aan ipv mensen die zich wel aan de regels houden.