Hype van de dag: terreuraanslag in Amsterdam

In missers door Ewoud Butter op 13-03-2009 | 17:24

Was er werkelijk sprake van een dreigende terreuraanslag?

De kranten waren vanochtend heel stellig: Ontsnapt aan Bomsaanslag (Telegraaf), Amsterdam ontsnapt aan aanslag (Volkskrant) en Elsevier wist te melden dat Amsterdam is ontsnapt aan een grootschalige aanslag'.

Omdat de 7 verdachten Nederlandse Marokkanen zijn, ontstond er op diverse fora een tsunami aan scheldpartijen op Marokkanen. Deze reacties kwamen kort en bondig neer op 'oprotten'. 

Farid Azarkan van de SMN werd gisteravond al door Nova op het matje geroepen om keurig duidelijk te maken dat niet alle Marokkanen terroristen zijn en ook de UMMAO verklaarde tegenover De Pers geschokt te zijn en niet te weten wie de terreurverdachten zijn. Tegelijkertijd werd meteen al geroepen dat Marokkanen te weinig afstand nemen van terroristen, zoals hier.

Terug naar de feiten: - er heeft iemand met een prepaid telefoon gebeld vanuit Brussel. Het is onbekend wie dat was. Misschien een afvallige terrorist, iemand met berouw, misschien een dronken grapjas, of misschien iemand die uit rancune Ikea of wat Nederlandse Marokkanen in Amsterdam een streek wilde leveren. Hoe dan ook de persoon in kwestie heeft om onduidelijke motieven wat details gegeven en waarschijnlijk de naam genoemd van iemand die familie is van een van de daders van de aanslag in Madrid vijf jaar geleden. - politie en justitie heeft hier adequaat op gereageerd en uit voorzorg winkels gesloten - er zijn - voorzover nu bekend - geen explosieven gevonden, er zijn geen Billy boekenkasten ontploft, er is niemand op heterdaad betrapt en er heeft niemand bekend.

Ja, er zijn zeven mensen, Nederlandse Marokkanen, tussen 19 en 64 (sic) jaar aangehouden die ervan verdacht worden dat ze een terroristische aanslag hadden willen plegen. Maar de verhoren hebben tot nu toe volgens Cohen geen bevestiging opgeleverd van een terroristische dreiging.

Misschien beschikken de koppenmakers van de kranten gelijk over informatie die wij niet hebben en is Amsterdam inderdaad ontsnapt aan een grote aanslag. In dat geval: hulde en een diepe buiging. Maar het kan evengoed zo zijn dat de zeven verdachten onschuldig zijn.

Dan blijft er alleen een criminele beller uit Brussel over. In het laatste geval is de belangrijkste oogst van deze schijnaanslag dat we met z'n allen weer wat banger zijn gemaakt voor terreur en voor Marokkanen. zie ook: verkopen die kranten (sargasso)

 


Meer over ewoud butter, islam en media, mediamisser, mediamissers.

Delen: