Ramadan, tuig en de vrijheid om te liegen

In missers door Wltrr op 20-07-2012 | 22:34

Tekst: wltrrr

In Nederland is criminaliteit tijdens de Ramadan door ‘Ramadan-tuig’ nu volgens sommigen een feit, want het stond in de krant en immens populaire PVV maakt er een punt van. Niet omdat het waar is, maar omdat een krant en een politieke beweging het ons willen doen geloven en hun positie misbruiken om die boodschap uit te dragen. Dat schrijft blogger wltrrr.

Onze persvrijheid wordt gegarandeerd in de grondwet. De overheid mag zich niet met de inhoud van berichtgeving door pers en media bemoeien en dat is een groot goed. Het garandeert in ieder geval op papier een zeker onafhankelijkheid. Er zijn in Nederland heel veel media- en persagentschappen en er zijn naar schatting 15.000 journalisten. Op zoek naar Het Nieuws worden dagelijks berichten bij elkaar geharkt, verzonnen, overgetypt, opgeleukt en verspreid. Tegen onjuistheden en claims kun je je verzekeren dus schijf maar wat. Om de aandacht te krijgen van het publiek gaat men soms zo ver dat een artikel over een nieuwsfeit meer weg heeft van een pamflet. In plaats van betrouwbare informatie worden we getrakteerd op interpretaties en meningen van de journalist of redacteur in kwestie.

Neem afgelopen week het Algemeen Dagblad. Die kopte op 13 juli met ‘Extra inzet politie tegen ‘Ramadan-criminaliteit’’, door de journalisten Ivar Penris en Robbert Salome, vrij geïnterpreteerd aan de hand van uitspraken van politiewoordvoerder Bernhard Jens, adviseur Nathan Rozema van onderzoeksbureau Labyrinth en Karim El Bouayadi van de stichting Trendy, allen in Utrecht. In de papieren uitgave van het artikel zijn de aanhalingstekens weggelaten. Het ging eigenlijk over Nederlands-Marokkaanse jongeren in de traditionele probleemwijk Kanaleneiland in Utrecht, waar Rozema woont en Bouayadi probeert iets te doen voor jongeren. Nog dezelfde dag meldde zich Geert Wilders bij het AD, altijd bereid om zich op te offeren voor meer belangstelling voor zijn persoon. Via Twitter en het daaropvolgende begeleidende artikel in het AD riep de koning der marginalen dat ‘Ramadan-tuig’ hard moest worden aangepakt en ze zelf moesten betalen voor de extra politie-inzet. De PVV stelde vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD) over cijfers die hun vermoeden bevestigen. De regionale kranten typten allemaal braaf het bericht over. Men zal in Kekerdom gedacht hebben: ‘Zie je wel, ik wist het wel’.

De rechtse media zoals de Telegraaf (‘Inzet tegen ‘Ramadan-boef’’), PowNed (‘PVV wil ‘ramadantuig’ aanpakken’) en Elsevier (‘Extra politie-inzet tegen criminaliteit rond ramadan‎’) melkten het voorval nog verder uit. De Telegraaf bood haar lezerspubliek zelfs de gelegenheid om met instemming van de redactie hun islamofobie, racisme en vreemdelingenhaat naar hartelust uit te leven in 668 reacties op Wilders uitspraken, zoals hiernaast. Der Ewige Jude is in Nederland nog steeds een kaskraker.

Een dag later bleek dat het verhaal in het AD met de suggestieve koptekst niet berustte op enige betrouwbare informatie, laat staan waarheid. De radiozender voor jongeren FunX had het hele verhaal ontkracht en de geciteerde politiewoordvoerder bleek verontwaardigd. Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een toename van criminaliteit tijdens de Ramadan, integendeel. Hij nam afstand van de uitspraken van Wilders, die volgens hem niet alleen onjuist, maar ook kwetsend en stigmatiserend waren.

Maar er gebeurde niets. Er verschenen nieuwe berichten vol verontwaardiging op webfora, zoals op Joop.nl. In de kranten en tijdschriften bleef het stil. Nou ja, stil… Wilders had een nieuw campagnespotje voor de aanstaande verkiezingen, waarin hij net als vroeger waarschuwt voor ’vliegtuigladingen vol kanslozen allochtonen’ en ‘de islamisering’.

Tegelijkertijd had Telegraaf-dochter Spits had een Bahreinse Sjeik gevonden die had voorgesteld om alle piramides te slopen, gebaseerd op een tweet van een parodie-account. Desalniettemin de oogst van 54 reacties waarin het publiek mocht illustreren hoe men tegen de wereld aankijkt en niet hoeft na te denken. Ook Wilders Amerikaans neoconservative sponsor David Horowicz liet zich niet onbetuigd. Zijn FrontPageMag besteedde maar liefst twee pagina’s aan deze hoax met citaten van de expert uit eigen stal, Daniël Pipes. Men wist het zeker en zag in het bericht opnieuw het bewijs van het complot van de moslimbroederschap tegen het ‘vrije westen’. 2012 is dichterbij dan je denkt…

Hoe ga je om met berichtgeving die apert onjuist is, waarin de inhoud dusdanig wordt gemanipuleerd dat hierdoor een andere betekenis ontstaat, onschuldige groepen mensen worden weggezet als criminelen en waardoor mensen opzettelijk bang gemaakt worden met spoken?

Er bestaat in Nederland geen autoriteit waar je valse berichtgeving kunt melden. Er is een commissariaat voor de media, maar dat houdt zich niet met de dagbladpers bezig. Er waren plannen voor een persmonitor, maar dat initiatief is een stille dood gestorven, want journalisten zien hierin een bedreiging van hun rol als zogenaamde kritische waakhond van de politiek. Sommigen, die zich soms jonge liberalen noemen, zien in zo’n persmonitor zelfs een gevaar. Een onafhankelijk orgaan dat journalisten en uitgevers op de vingers tikt als het gaat om onjuiste verslaggeving vol stereotypen en vooringenomenheid, dat staat gelijk aan censuur en bedreigt de persvrijheid, vinden ze. Het AD heeft tot op heden het artikel niet gecorrigeerd of weggehaald. De Telegraaf heeft nog de moeite genomen drie dagen later een beknopte versie van politiewoordvoorder Bernard Jens te plaatsen, natuurlijk gesloten voor commentaar.

En het gif verspreidt zich. In Nederland is criminaliteit tijdens de Ramadan door ‘Ramadan-tuig’ nu volgens sommigen een feit, want het stond in de krant en immens populaire PVV maakt er een punt van. Niet omdat het waar is, maar omdat een krant en een politieke beweging het ons willen doen geloven en hun positie misbruiken om die boodschap uit te dragen.

Er is blijkbaar een markt voor zulke rommel met een leger aan domheid verslaafd volk, dat niet in staat is zulke berichten op hun werkelijke waarde en inhoud te schatten en niet in staat is tussen de regels door te kunnen lezen. Het AD en de journalist in kwestie zijn niet van zins zich te verontschuldigen voor de onjuiste berichtgeving en het stigmatiseren van Marokkaans-Nederlandse jongeren en moslims en ook niet van plan vragen hierover te beantwoorden.

Een onsmakelijke, misleidende en respectloze riooljournalistiek waarmee stemmingmakerij en politiek bedreven wordt. Wordt vervolgd…

Blogger Wltrrr pleit al langer voor een pers- en mediamonitor, die het bewust verkeerd informeren van publiek voor politieke en/of commerciële doeleinden aan de kaak stelt. Dit stuk verscheen eerder op zijn eigen blog en op krapuul is met toestemming van de auteur ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

Meer berichten over media en mediagebruik hier

Lees ook" Trendbreuk in ramadanjournalistiek (Brendel)

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over ad, islam en media, journalistiek, media, mediamisser, mediamissers, pvv, ramadan, spits, telegraaf, wltrr.

Delen:

Reacties


Maryam - 02/08/2012 12:18

het zou wenselijk zijn wanneer dit soort dingen juist niet via de rechter worden opgelost maar via het publieke debat zelf. ik waardeer deze poging daarom. ga zo door.

Alex - 22/07/2012 11:22

Wat kunnen mensen kortzichtig zijn en dom praten , het zijn soms net een stelltje kippen die linksom of rechtsom achter elkaar aan rennen * zegt de een A dan rpet de rest A zegt de ander C dan roepen er meerdere C * zolang het in hun eigen straatje uitkomt !! MENSEN vertoon eens je eigen meniong en ga op zoek naar de werkelijke waarheid en praat met mensen die het hebben of kunnen ervaren , zien en horen !
Het is net Voetbal ..de gene die voetbalt doet het verkeerd inde ogen van de BEDWETERS die aan de kant staan te blèren dat het anders moet , maar zelf niet kunnen en/of nooit voetballen (allá GWilders) Deze laatste figuur doet voorkomen alsof de recessie is veroorzaakt door de buitenlanders die hier zijn? NEE het is een sneeuwbaleffect van de criminelen witte boorden mafia all over the world, IKKE IKKE IKKE en rest rest krijgt NIETS !!!!! zo ook hier in Nederland .
bytheway wist je dater meer nederlandse werklozen zijn dan dat er hier allochtonen wonen. Wij geven die de schiuld van de werkvermindering terwijl we zelf dat smerige/zware of niet (in mijn straatje) werk willen doen ! (ik ken er in mijn omgeving 6 ) die een uitkering hebben vanwege allerlei smoezen, maar wel lopen te klussen (kranten lopen , schilderen, autootje maken, tuintje etc omdat z.g.n. hun werk is afgepikt door een buitenlander??? NEE deze corrupte regering werk deze praktijken zelf in de hand en we hebben ook zelf hersen en een veranandwoordelijkheids gevoel om wat te gaan werken op een legale manier !! NEE we blijve met zware rugpijn , slecht zien, depressie's THUIS (uitzonderingen daar) omdat we lekker een uitkering krijgen en niets hoeven !! Want anders moet ik om half 7 uit bed en naar me werk 20/50 km verder pppfffffffffff zo vroeg al , nee ik blijf wel even liggen!! Elke dag rond 7 uur fiets er een groepje van 6 polen voorbij mijn huis richting WERK , in de avond rond 17:30 komen ze weer terug. Dit 5 dagen en de weekends van 08uur tot 14:00 uur !!! Let op niet iedere buitenlander is van hetzelfde slag ! Ik wil hier maar mee aangeven dat wij Nederlanders wel erg snel met ons mondje en vingertje zijn !! *hand in eigen boezem* en ook hier geld dat niet iedereen er zo over denk. wat GW betreft mag hij vanGoch achterna, en let maar op eens is dat waarheid. We hoeven in Nederland geen Dictator (kijk naar de andere landen wat er kan/gaat gebeuren) met dat soort mensen en de burgers.

Evert te Winkel - 21/07/2012 10:07

Volgens mij hebben we al zo'n onafhankelijke persmonitor: De rechter. Het AD heeft hier (zo lijkt het tenminste) aantoonbare onwaarheid verkondigd. Bij de rechter kan op zijn minst rectificatie afgedwongen worden.