Ahmed Marcouch: slachtoffers huiselijk geweld zitten in de val

In nieuws door Ewoud Butter op 19-03-2020 | 21:05

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft in een brief aan de inwoners van Arnhem de aandacht gevraagd voor huiselijk geweld. Hij vraagt in deze tijden van corona om alertheid: ,,Iets wat niet verandert is huiselijk geweld. Slachtoffers zitten in een val waar ze niet uit kunnen. Ze kunnen niet ontsnappen aan mishandeling, misbruik of verwaarlozing.”

Marcouch schreef dit in de brief die hij dagelijks post op sociale media sinds het begin van de corona-crisis. Marcouch schrijft onder andere: 

"Maar mensen, wat helaas niet verandert, is huiselijk geweld; het gemeenste gevaar op aarde, omdat het gebeurt op de plek die juist de meest veilige op aarde hoort te zijn: je eigen huis, in je eigen gezin. In deze periode van Corona is het huiselijk geweld zelfs nog veel gemener, want nu zitten de slachtoffers echt helemaal in de val. Zij kunnen niet langer even ontsnappen aan de mishandeling, het misbruik of de verwaarlozing op school, bij het werk of in de sportclub. 

Dus als u buren ziet die opeens wat stiller worden of juist drukker, let dan op ruzies, blauwe plekken of schrikachtige reacties. Ga te rade bij ikvermoedhuiselijkgeweld.nl, neem contact op met het sociale wijkteam of bel rechtstreeks naar Veilig Thuis. Vertel de kinderen dat zij de kindertelefoon kunnen bellen (telefoon 0800-0432). En misschien wilt u voor uw protegé wel de basisschool bellen, want veel scholen zijn voor kinderen zonder veilig thuis net zo open als voor kinderen met ouders in vitale beroepen. 

Ook wees Marcouch op de specialistische zorg van het Centrum Seksueel Geweld. 

Marcouch is niet de enige met deze zorgen. Veilig Thuis liet vandaag weten dat het aantal meldingen huiselijk geweld gaat stijgen zodra mensen langer thuis moeten zitten.  

Majone Steketee,  directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar ‘intergenerationele overdracht van huiselijk geweld’ maakt zich ook zorgen. Zij zegt tegenover Zorg en Welzijn:

‘We weten uit onderzoek naar zomervakanties dat als de kinderen thuis zijn deze kwetsbare gezinnen extra onder druk staan. Je ziet oudere kinderen dan veel buitenshuis zijn, naar familie en vrienden gaan, maar dit soort overlevingsmechanismen zijn nu afgesneden. De druk loopt nu dus op bij deze gezinnen.

De onzekerheid over werk en financiën kan ook gaan doorwerken in het gezinsleven denkt Steketee. Zij adviseert hulpverleners zo mogelij kin contact te blijven met deze gezinnen. 

 

Zie ook:

Meer artikelen over huiselijk geweld


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over Ahmed Marcouch, huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel geweld.

Delen: