Aldi test solliciteren in het donker om discriminatie te voorkomen

In nieuws door Ewoud Butter op 01-12-2017 | 08:40

Supermarktketen Aldi heeft een nieuwe dimensie aan anoniem solliciteren gegeven: op een carrièrebeurs in Keulen werden sollicitatiegesprekken volledig in het donker gevoerd.

In een Blackbox, waar de gesprekspartners elkaar niet konden zien, ontmoette een personeelschef van Aldi Süd bezoekers van de carrièrebeurs. 

Dat schrijft Business Insider. Aldi Süd wilde een gesprek voeren zonder wederzijdse vooroordelen.

Een sollicitant op de beurs bevestigde dit effect aan Business Insider. "Hij zei helemaal niet zenuwachtig te zijn geweest, vermoedelijk omdat hij niet wist wie er tegenover hem zat. Een sollicitatiegesprek in het donker voorkomt daardoor niet alleen dat de werkgever wordt beïnvloed door het uiterlijk van de kandidaat, maar stimuleert kandidaten ook om het gesprek op meer authentieke wijze te voeren."

Voorlopig is de Blackbox niet meer dan een experiment geweest en ook kiest Aldi Süd nog niet voor anoniem solliciteren. Het bedrijf blijft gewoon naar naam en foto vragen. 

De gemeente De Haag is dit jaar na een succesvolle pilot gestart met anoniem solliciteren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. De sollicitatiecommissie weet dan niet wat de naam van de sollicitant is. 

 


Meer over anoniem solliciteren, discriminatie.

Delen:

Reacties


Hans Naaktloper - 02/12/2017 19:48

Even serieus zeg, mensen moeten af van hun vooroordelen maar dat los je juist niet op door mensen te anonimiseren, hierdoor worden irrationaliteiten alleen maar bevestigd en versterkt. Bewustzijn, daar gaat het om en daaraan moet worden gewerkt.

De enige manier om het probleem van uitsluiting en racisme structureel te bestrijden is door aanpak van media, onderwijs, religie, conservatisme en de opvoedingspraktijk. Als je kijkt naar de kwaliteit van onze media, het onderwijs, en de onwelriekende stank van het conservatisme en nationalisme, is de situatie op dit moment zo slecht nog niet. Vanuit mijn verwachting dat het opkomende nationalisme de boel alleen maar zal verergeren zeg ik dat schijnoplossingen veel meer kwaad dan goed zullen doen. Het valt mij niet mee om in de bovenstaande tekst, hoe goed bedoeld wellicht ook, een progressief geluid te horen, veel eerder gaat het om linksistische fetishen van de opstellers.

Zelfs als de media, het onderwijs en de opvoedingspraktijken totaal en geheel in het teken van soevereiniteit, zelfbeschikking, vrijheid en ontplooiing zouden staan, dan nog zou het twee tot drie generaties duren voor de vruchten van het nieuwe denken enigzins geplukt kunnen worden. Vanuit mijn jarenlange ervaring in veranderingsprocessen in organisaties en groepen van mensen durf ik te beweren dat de meeste mensen nog steeds willen pappen en nathouden, zoniet alleen vanwege het gemak waarmee een en ander als 'these' is te poneren, dan toch wel om de bestaande structuren niet te veel te schaden, want je weet nooit of nagesteefde veranderingen jouw positie bedreigen, niet waar.


lees: Jiddu Krishnamurti - De wereld dat ben jij