Amsterdam krijgt toch campagne met zoenposters. #celebratelove

In nieuws door redactie op 17-03-2018 | 09:51

Het is Shirin Musa (Femmes for Freedom) toch gelukt een campagne naar Amsterdam te halen met posters waarop zoenende koppels te zien zijn. Nadat bleek dat de gemeente Amsterdam de campagne niet wilde financieren, bood CS Digital Media, het bedrijf dat veel reclameborden onder beheer heeft, aan een groot deel van de kosten te betalen.

Er was veel reuring over de campagne.

In Rotterdam kreeg de campagne, bedoeld als boodschap voor vrije partnerkeuze, eerder wel de steun van het Rotterdamse college. Er kwam kritiek op de campagne van onder andere gedragswetenschapper Reint Jan Renes en antropoloog Edien Bartels. De angst was onder andere dat zo'n campagne niet tot gedragsverandering zou leiden en alleen maar tot polarisatie. Filosoof en religiewetenschapper Pooyan Tamimi Arab die onderzoek deed naar de campagne, kwalificeerde de kritiek als ongenuanceerd en onterecht.  

Onder het motto ‘Celebrate Love’ maakte Ahmet Polat, in 2015 de Fotograaf des Vaderlands, foto's van acht zoenende stellen, onder wie een Turks-Nederlandse man die een witte man zoent, twee mannen van Arabische komaf, een Joodse vrouw met een niet-Joodse man. Zondag wordt de campagne in De Balie gelanceeerd en maandag worden de eerste posters opgehangen in de stad. Vanaf maandag zijn de posters ook te downloaden. Print ze uit, plak ze op je raam. Laat zien dat Amsterdam een stad van vrije liefde is', zegt Musa tegen AT5

En aan NRC laat Musa weten dat ze met het (veel goedkopere) Amsterdamse resultaat meer tevreden is dan met dat in Rotterdam. Daar heeft het college zich als opdrachtgever met de inhoud van de campagne bemoeid, aldus Musa. „De Turkse vrouw die een Joodse jongen kuste moest traditionelere kleren dragen, en de Marokkaanse lesbiënne moest een djellaba aan.”

Zie ook:

Ongemak over een postercampagne

Kritiek op postercampagne Femmes For Freedom is ongenuanceerd en onterecht

Waardeert u ons werk? U kunt ons steunen en een klein (of groot) bedrag doneren


Meer over femmes for freedom, homo's, lhbti, liefde, shirin musa, vrije liefde, vrouwenemancipatie.

Delen: