Boerkaverbod leidt tot toename moslimhaat

In nieuws door Ewoud Butter op 21-09-2020 | 08:49

Het vorig jaar ingevoerde 'boerkaverbod' wordt in de praktijk vooral als legitimering gebruikt om vrouwen die een gezichtssluier dragen en andere moslimvrouwen uit te sluiten, onheus te bejegenen, te discrimineren en verbaal en fysiek aan te vallen. Dat blijkt uit een zwartboek dat de stichting Meld Islamofobie vandaag publiceert. De stichting heeft een petitie gelanceerd waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen het boerkaverbod te evalueren en af te schaffen.

Het zwartboek over het ‘boerkaverbod’  bevat meldingen die laten zien dat deze wet niet bijdraagt aan betere communicatie of veiligheid, zoals het verbod officieel beoogde.

In een persbericht laat Meld Islamofobie weten dat dit de drie belangrijkste conclusies uit het zwartboek zijn: 

  1. Moslima’s met en zonder gezichtssluier geven aan vaker doelwit te zijn van islamofobie sinds de invoering van de wet. 
  2. Moslima’s zijn vooral vaak doelwit op plekken waar de wet niet geldt. Denk aan speeltuinen, winkels en op straat. 
  3. De politie is niet altijd goed op de hoogte van wat de wet inhoudt en is voor de moslima’s geen betrouwbare partij waarop zij vertrouwen. 

Er wordt onder andere verwezen naar een artikel in het AD over het ‘boerkaverbod’. Hierin attendeerde haar lezers erop dat burgers gerechtigd zijn om een burgerarrest uit te voeren. Hieronder de betreffende passage:

Dit leidde volgens Meld Islamofobie tot allerlei online oproepen tot ‘boerkaklopjachten’. Uiteindelijk bleven massale klopjachten uit, "maar er kwam wel een golf aan verbale en fysieke islamofobe aanvallen op moslimvrouwen."

Meld Islamofobie benadrukt dat de sectoren waar het verbod van kracht is, niet om het verbod hebben gevraagd. Ook hebben de Raad van State, Amnesty International en het College voor de Rechten van de Mens forse kritiek geuit op het verbod.

Het netto effect is dat met het boerkaverbod juist problemen zijn gecreëerd waar voorheen geen problemen waren.

Stichting Meld Islamofobie roept de politiek daarom op tot het afschaffen van het ‘boerkaverbod’ (formeel de wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding). Burgers kunnen deze oproep steunen via een petitie in samenwerking met burgerbeweging DeGoedeZaak.

Het zwartboek is op de site van Meld Islamofobie te downloaden. De publicatiedatum is niet toevallig. Het is vandaag, 21 september, de Europese actiedag tegen Islamofobie.

 

Zie ook:

De 

Meer artikelen over antimoslimracisme/moslimhaat

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over boerkaverbod, moslimhaat, niqaabverbod.

Delen: