Clara Meijer-Wichmann Penning 2017 voor Marcella Kraay (Artsen zonder Grenzen)

In nieuws door Ewoud Butter op 05-12-2017 | 17:15

Zondagmiddag 10 december zal aan Marcella Kraay de Clara Meijer‑Wichmann Penning 2017 worden uitgereikt. Deze jaarlijkse penning wordt door de Liga voor de Rechten van de Mens & Stichting J’accuse toegekend. Kraay krijgt de penning namens het Reddingsteam op de Middellandse Zee van Artsen zonder Grenzen (AZG).

In de uitnodiging schrijven de Liga voor de Rechten van de Mens en J'accuse over het reddingsteam van AZG, waarvan Marcella Kraay coordinator is:  

Dit team zette en zet zich tot het uiterste in om bootvluchtelingen te hulp te schieten, die vaak op overvolle, slecht geoutilleerde bootjes een levensgevaarlijke overtocht maken richting Europa.

Tegengewerkt door (o.a.) meerdere autoriteiten vanuit Fort Europa probeert dit team, samen met vele andere organisaties, de vluchtelingen te behoeden voor verdrinking of voor een gedwongen terugkeer naar onveilige landen als Libië.

Artsen zonder Grenzen springt daarmee in de bres voor deze talloze vluchtelingen die in de steek worden gelaten door het falende beleid van Europese Staten die hun verplichtingen verzaken.

Zie ook het artikel in NRC eerder dit jaar over Marcella Kraay: Als een van de weinigen blijft zij bootmigranten redden 

De Clara Meijer-Wichmann Penning wordt sinds 1988 jaarlijks, op 10 december, de dag van de Rechten van de Mens, uitgereikt aan een persoon of organisatie die bijzondere erkenning verdient voor zijn of haar inzet voor de verdediging van de rechten van de mens, met name in Nederland. De Penning is genoemd naar Clara Meijer-Wichmann (1885-1922), een Nederlandse juriste, vrijdenker, feministe en publiciste. Zij verwierp principieel iedere vorm van dictatuur, verwierp het denken in termen van 'vriend of vijand' en betoogde steeds dat de middelen in overeenstemming met het doel moesten zijn in de strijd voor een betere wereld.

De Penning werd vorig jaar (2016) uitgereikt aan Ewoud Butter als oprichter en hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Eerdere winnaars waren onder andere Maviye Karaman (1988), Hans Visser (1992), Abdou Menebhi (1997), Theo van Boven (2001), Mies Bouhuys (2004), Britta Böhler (200) Arnold Karskens (2008), Liesbeth Zegveld (2011), El Mouthena (2014) en Hajo Meijer (2015).  

 

 

 

 


Meer over asielzoekers, clara meijer wichmann penning, mensenrechten.

Delen: