Geweld tegen KOZP komt niet uit de lucht vallen

In nieuws door redactie op 12-11-2019 | 08:15

Afgelopen vrijdag werd een congres van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet met grof geweld aangevallen door extremisten. Actievoerders werden bestookt met vuurwerk, de ruiten werden ingegooid van het pand waar KOZP vergaderde en auto’s werden vernield. In het Pro-Pietenkamp is een deel dat fors radicaliseert. Dat geradicaliseerde deel bestaat niet alleen uit extreemrechtse groeperingen, maar ook uit hooligans en 'brave burgers' die hun 'zorgen' uiten in Facebookgroepen als Red Zwarte Piet. Daar zijn niet alleen tal van racistische uitingen te vinden, maar ook oproepen tot geweld.

In het NRC werd gisteren gewaarschuwd voor de radicalisering van een deel van de Pro-Pieten. Onder andere terrorismedeskundige Teun van Dongen komt aanhet woord. Hij ziet de strijd tegen anti-Zwarte Piet-activisten verharden. Ook signaleert hij dat „allianties” gevormd worden tussen voetbalhooligans, extreem-rechts en losse Zwarte Piet-voorstanders. Zorgwekkender is misschien nog wel dat gewelddadige acties, zoals die van vrijdag,  breed worden geaccepteerd. Van Dongen: „Dat zie je in berichten op sociale media, maar ook in de politiek. Partijen zeggen dingen die niet veel afwijken van wat extreem-rechtse groepen roepen.”

Over de politici die hun kop in het zand steken is al elders geschreven. Lees bijvoorbeeld Rasit Bol in De Groene. In dit artikel beperken we ons tot wat er op sociale media gebeurt. 

Neem de Facebookgroep Red Zwarte Piet van Cultuur onder Vuur, dat zich inzet voor het behoud  van de christelijke cultuur en de Nederlandse tradities. Cultuur onder Vuur is een campagne van de Stichting Civitas Christiana, een aartsconservatieve actieve lobbyclub met elf medewerkers die zichzelf financieel kan onderhouden door middel van donaties. De organisatie is tegen homoseksualiteit, tegen abortus en dus voor Zwarte Piet. 

Cultuur onder Vuur, dat gebruik maakt van haar democratische recht om actie te voeren voor Zwarte Piet, waarschuwt dat onze vrijheid wordt bedreigd door 'een gedachtenpolitie'. Dezelfde organisatie geeft tegelijkertijd een nationale vrijheidsprijs aan Jenny Douwes, voorvrouwe van de zogenaamde blokkeerFriezen, die mensen met een andere mening de democratische vrijheid op demonstreren hebben ontzegd. Douwes heeft hiervoor vorige week de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstrafvan een maand gekregen. 

De stichting voert weliswaar actie binnen de kaders van de wet, maar speelt bij haar campagne tegen Zwarte Piet niet alleen op de bal, maar ook vaak op de man (namelijk Jerry Afriyie en zijn KOZP) en wel zodanig dat er op zijn minst sprake is van demonisering. Een kritisch, zelfreflecterend geluid over het geweld de afgelopen jaren uit de hoek van Pro Zwarte Pieten ontbreekt volledig.

Op de facebookpagina Red Zwarte Piet van Cultuur onder Vuur, die wordt gevolgd door 27000 (!) mensen, staan beschaafde uitingen, maar is ook veel racistische bagger te vinden en staan er oproepen tot geweld, waarvan sommige weken online kunnen blijven staan. Het zelfreinigend vermogen ontbreekt kennelijk, net als moderatie.

Enkele voorbeelden van uitingen waarin op zijn minst geflirt wordt met geweld. Zo krijgt het bericht Gestapo-praktijken Jerry Afriyie's club bedreigt pro-Zwarte Piet ondernemers (314 keer gedeeld) onder andere de volgende reacties:

 

Dit zijn heftige voorbeelden, een selectie van reacties op een enkel bericht in één facebookgroep. Er zijn veel meer van deze facebookgroepen en ook op twitter hoef je niet lang te zoeken om dergelijke uitingen te vinden.

Het gegeven dat dergelijke uitingen worden 'geliked' en weken lang online kunnen blijven staan zonder dat anderen hier op reageren, zonder dat er wordt gemodereerd, zonder dat antidiscriminatiebureaus waaronder het volstrekt onzichtbare Meldpunt Internet Discriminatie van zich laat horen, is een zorgwekkend teken.

Laten politici veel duidelijker afstand nemen van dit soort uitingen en acties als afgelopen vrijdag. Laten bestuurders zorgen voor de veiligheid van burgers die willen gebruik maken van hun recht op demonstratie. Een beschaafde discussie over een beetje schmink is prima, maar wat je daar verder ook van vind: neem stelling voor de vrijheid om je mening te uiten en het recht om te demonstreren en neem stelling tegen racisme en geweld. 

 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over geweld, racisme, sociale media, zwarte piet.

Delen: