Groei islamitisch basisonderwijs in Amsterdam zet door

In nieuws op 20-02-2017 | 07:51

De belangstelling voor islamitische basisscholen in Amsterdam neemt toe. Dat schrijft het Parool.

Waar andere scholen in de stad volgens de krant strijden tegen krimp, hebben islamitische scholen een sterk aanzuigende werking. Volgens Yusuf Altuntas, directeur van de landelijke Islamitische Schoolbesturen organisatie (Isbo), zijn er ten eerste gewoon veel moslims in de stad, maar is er in een polariserende samenleving ook een behoefte van ouders om hun kinderen naar scholen te sturen waar ze zichzelf kunnen zijn.

Het Parool meldt op basis van cijfers van het Amsterdamse O+S dat uitgezonderd de basisschool El Amien I alle acht basisscholen groeien. 

Het islamitisch onderwijs haalt steeds betere resultaten. Citoscores gaan omhoog en de inspectie heeft geen islamitische scholen in de stad meer onder toezicht. De scholen zijn volgens Altuntas "een plek waar ze niet hoeven uitleggen dat ze een hoofddoek dragen of vrij willen zijn met islamitische feestdagen." 

De leegloop van basisschool De Witte Tulp, die door veel Turkse Amsterdammers als een 'Gülenschool' wordt beschouwd, heeft volgens Het Parool ook bijgedragen aan de groei van de islamitische scholen in de stad. De Witte Tulp verloor 183 van de 391 leerlingen.

Lees meer in Het Parool.

Kanttekening

Dat andere scholen in Amsterdam strijden tegen de krimp, zoals Het Parool schrijft, lijkt overigens wel mee te vallen. Het aantal leerlingen in het basisonderwijs nam volgens cijfers van het Amsterdamse O+S  de afgelopen jaren toe van 59680 in 2011/2012 tot 62.380 leerlingen in 2015/2016. De gemiddelde schoolgrootte nam in dezelfde periode toe van 288 tot 297 leerlingen per school.

Het Parool schrijft dat iets minder dan 3000 leerlingen naar acht Amsterdamse islamitische basisscholen gaan. Dat betekent dat een kleine 5% van de Amsterdamse kinderen op een islamitische basisschool zit. De acht basischolen vormen een kleine 4% van de in totaal 210 Amsterdamse basisscholen.
 

Meer over islamitisch onderwijs op Republiek Allochtonië hier of kijk op polderislam.nl

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

 

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


Meer over amsterdam, basisonderwijs, islamitisch onderwijs, nieuws.

Delen: